StoryEditor

Drahé mobily v Bagdade

05.05.2003, 00:00

Majitelia satelitných telefónov -- počas vojny zradcovia, dnes boháči. Komu sa totiž podarilo zachrániť svoj mobilný telefón, prenajíma ho za veľké peniaze, až 10 USD za minútu hovoru. Naproti tomu telekomunikačná spoločnosť Thuraya účtuje za hovor z Iraku do Nemecka približne 1,45 USD/min.
Dopyt po obidvoch možnostiach je veľký a stúpa, veď od začiatku vojny sa denný objem hovorov zvýšil o 13 % a z Iraku sa stal najdôležitejší trh tohto mobilného operátora. Thuraya mieni tento sľubný trh ďalej rozvíjať a v celej krajine chce vybudovať telefonické centrá a postaviť telefónne búdky.
Takýto vývoj bol ešte pred niekoľkými týždňami nemysliteľný. V priebehu vojny totiž iracká vláda zakázala používanie satelitných telefónov pod hrozbou ťažkých trestov a vyzvala obyvateľstvo, aby telefóny odovzdali na vopred určených miestach. Pravdivé tipy na nájdenie takýchto prístrojov sa dokonca odmeňovali sumou 1 600 USD.
Rovnako však aj americká armáda mala obavy, že pomocou telefónov spoločnosti Thuraya so zabudovaným prijímačom satelitného systému GPS by sa dali vypátrať tajné pozície niektorých jednotiek. Z toho dôvodu vyzvala všetkých 600 novinárov, aby odovzdali svoje telefóny od Thuraya, ktoré vďaka tomuto prijímaču dokázali lokalizovať klienta s presnosťou na 100 metrov. Táto služba v mierových časoch slúži ako pomoc pre ľudí v núdzi, no počas vojny môže mať strategicky negatívne dôsledky.
V súčasnosti sú satelitné telefóny jediným fungujúcim komunikačným prostriedkom v Iraku, hoci táto situácia už nepotrvá dlho. Celý rad zahraničných mobilných operátorov má záujem o činnosť v Iraku. O nepokoj sa v sektore postaral návrh zákona republikánskeho kongresmana Darrela Issu, ktorý požaduje zavedenie amerického systému CDMA aj napriek tomu, že na celom Arabskom polostrove existujú siete s európskym štandardom GSM. Tento postoj však nie je prekvapujúci, keďže jeho volebnú kampaň financoval vynálezca CDMA, spoločnosť Qualcomm.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:43