StoryEditor

Budeme mať k sebe bližšie

16.05.2007, 00:00
Členské krajiny Európskej únie a zástupcovia Európskeho parlamentu dosiahli kompromis v otázke znižovania nákladov za telefonovanie do a zo zahraničia. Zhodla sa na cenových limitoch, nad ktoré mobilní operátori nebudú môcť ísť s cenami roamingu.

Členské krajiny Európskej únie a zástupcovia Európskeho parlamentu dosiahli kompromis v otázke znižovania nákladov za telefonovanie do a zo zahraničia. Zhodla sa na cenových limitoch, nad ktoré mobilní operátori nebudú môcť ísť s cenami roamingu.
Cenový limit pre spotrebiteľov je v tomto roku zhruba 16,50 koruny za minútu pri telefonovaní zo zahraničia a asi osem korún za prijatie hovoru. V ďalších dvoch rokoch sa budú ceny automaticky znižovať vždy o dva až tri centy za rok.
Platnosť cenových limitov je obmedzená na tri roky, hoci Európska komisia má potom právo navrhnúť predĺženie tohto obdobia.

Pred cieľom
Čo ďalej? Klienti mobilných operátorov sa v priebehu troch mesiacov od zavedenia lacnejších taríf budú musieť rozhodnúť, či si ponechajú pôvodnú sadzbu alebo prejdú na znížené ceny. Kedy ich únia zavedie, však ešte nie je jasné - návrh ešte musí 21. mája prejsť výborom europarlamentu pre priemysel. O tri dni neskôr sa ním bude zaoberať samotný parlament. Ministri dopravy a telekomunikácií členských krajín budú o smernici rozhodovať 7. júna.
Mobilní operátori majú podľa Európskej komisie svojich klientov do mesiaca od platnosti nariadenia informovať o nových cenách prichádzajúcich aj odchádzajúcich roamingových hovorov, ako aj o európskych regulovaných cenách. Komisia trvá na tom, že "operátor musí poskytnúť jasné a transparentné informácie všetkým klientom".

Komu zvonia do hrobu
Za zlacňovaním roamingu stojí jediná žena: Komisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová. Premrštené ceny roamingových hovorov kritizovala už pred tromi rokmi a svojou radosťou sa po včerajšej dohode netajila:. "Poplatkom za roaming v Európe veľmi silno zvoní umieračik," vyhlásila.
Po rokoch snáh a lobingu sektorových združení napokon v Redingová v júli minulého roka predložila návrh na reguláciu cien roamingu, ktorý mal znížiť náklady na tieto hovory o 70 percent. Argumentovala, že vysoké roamingové poplatky zasahujú minimálne 147 miliónov obyvateľov EÚ. Komisia dnes odhaduje hodnotu európskeho roamingového trhu na 8,5 miliardy eur, čo je asi 285,4 miliardy korún. Predstavuje to 5,7 percenta celkových príjmov mobilných telekomunikácií.

Európa ušetrí 150 miliárd
Nová smernica má ľuďom aj firmám ušetriť zhruba päť miliárd eur, vyše 150 miliárd korún. Podľa Redingovej tvoria až 80 percent používateľov roamingu malé a stredné podniky.
Regulácia cien však vyvolávala aj celý rad sporov. Najväčším kameňom úrazu bolo samotné zavedenie regulovaných cien. Doteraz nebolo jasné, či spotrebitelia tieto ceny získajú automaticky, alebo o ne mali požiadať svojich operátorov. Členské štáty aj sektor chceli umožniť spotrebiteľom, aby mali právo zvoliť si nové sadzby. Na druhej strane, socialistický blok europarlamentu považoval toto riešenie za neprijateľné, keďže mnohí klienti by sa nemuseli dozvedieť o nižších sadzbách alebo môžu mať problémy pri zmene.

Aké budú maximálne ceny roamingových hovorov (bez DPH)

 

 

 

 

Maloobchodné ceny

Veľkoobchodné

 

 

 

 

odchádzajúce

prichádzajúce

hovory

hovory

v centoch

v Sk

v centoch

v Sk

v centoch

v Sk

2007

49

16,45

24

8,06

30

10,07

2008

46

15,45

22

7,39

28

9,40

2009

43

14,44

19

6,38

26

8,73

Kurz: 1 EUR = 33,58 SKK k 15.5. 2007
Zdroj: EK, Bloomberg

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 05:26