StoryEditor

Magnezitka vlani zastavila pokles ziskovosti

05.04.2005, 00:00
Slovenské magnezitové závody Jelšava, líder v ťažbe a spracovaní magnezitu na Slovensku, si minulý rok výrazne polepšili. Kým v roku 2003 fabrika vyrábala na hranici ekonomického prežitia, vlani sa vďaka úsporným a reštrukturalizačným opatreniam vrátila k ziskovosti z predchádzajúceho obdobia.

Slovenské magnezitové závody (SMZ) Jelšava, líder v ťažbe a spracovaní magnezitu na Slovensku, si minulý rok výrazne polepšili. Kým v roku 2003 fabrika vyrábala na hranici ekonomického prežitia, vlani sa vďaka úsporným a reštrukturalizačným opatreniam vrátila k ziskovosti z predchádzajúceho obdobia. Jednopercentnú prevádzkovú rentabilitu tržieb, ktorú dosahovala pred dvoma rokmi, sa jej podarilo zvýšiť na viac ako päť percent. Výsledkom je profit z hlavnej činnosti vyše 106 miliónov korún, zatiaľ čo rok predtým bol len 23 miliónov.
Vedenie magnezitky priznáva, že je to i zásluhou konjunktúry oceliarskeho sektora, ktorý je jej hlavným odberateľom. Podľa generálneho riaditeľa Ondreja Šeševičku najväčší podiel na zisku má však zmena štruktúry odbytu podniku. Jelšavská magnezitka predala viac drahších výrobkov s vyššou pridanou hodnotou pri súčasnom zvýšení cien. Ide hlavne o tehliarenské slinky a zásadité monolitické žiaruvzdorné hmoty, tvoriace takmer dve tretiny odbytu. Predstavuje to takmer 39-percentný medziročný nárast.
"Rezervy na úspory vidíme predovšetkým v energiách. Chceme šetriť najmä na zemnom plyne, jednak znížením jeho medziročnej spotreby asi o tretinu, ako aj jeho čiastočným nahradením lacnejšími ťažkými vykurovacími olejmi," hovorí ekonomický a finančný riaditeľ SMZ Jaroslav Švejkovský. Negatívny dosah posilňovania slovenskej koruny oproti euru a doláru SMZ čiastočne eliminovali derivátovými operáciami.
Pozitívne sa na výkonoch firmy prejavila i zmena obchodnej politiky založením dvoch spoločných firiem so zahraničnými partnermi a odčlenenie obslužných činností do stopercentnej dcérskej spoločnosti SMZ služby. "Firmy Revimex a Komateq, s polovičným majetkovým podielom SMZ, posilnili obchod magnezitky na ukrajinskom, ruskom, ázijskom a západoeurópskom trhu," vysvetľuje finančný riaditeľ.
Magnezitka minulý rok vyviezla viac ako 87 percent produkcie do 33 štátov. Jej hlavnými odbytovými teritóriami boli Ukrajina, Nemecko, Česko, Rakúsko a Rusko, no časť exportu smerovala aj do USA, Kanady a Iránu.
Podnik pokračuje v investičnom modernizačnom programe. V strednodobom horizonte plánuje postupne nahradiť rotačné pece úspornejšími šachtovými. Pokračuje taktiež v investíciách do otvorenia a sprístupnenia nového ťažobného obzoru, pričom v druhej polovici budúceho roka by sa už mal začať v nových horizontoch bane dobývať magnezit.

Podnik čaká na liberalizáciu trhu s energiami
Jelšavská magnezitka má prístup asi k stotine svetových zásob magnezitu, pričom vyrába viac ako 7 percent celosvetovej produkcie magnezitových výrobkov. Napriek veľkému prebytku výrobných kapacít a vysokej konkurencii však funguje už niekoľko rokov naplno. Vlani dosiahla výnosy takmer 2,4 miliardy a čistý zisk 168,2 milióna korún, čo je viac ako 2,5-násobné medziročné zvýšenie. Vedenie firmy mieni ďalej posilňovať ziskovosť najmä znižovaním energetickej náročnosti výroby. Tento rok chce SMZ dosiahnuť hospodársky výsledok vyše 200 miliónov korún. Priemerný mesačný zárobok 1 350 zamestnancov by mal presiahnuť 17 600 korún. "Od práve schválenej legislatívy na distribúciu a prepravu energetických médií očakávame faktickú liberalizáciu trhu s ďalším dosahom na úspory pri nákupoch plynu a elektriny, ktoré tvoria takmer tretinu všetkých našich nákladov," zdôrazňuje generálny riaditeľ SMZ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:34