StoryEditor

Cementáreň vykupuje svoje akcie

22.02.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Akcionári Považskej cementárne Ladce môžu predávať firme svoje podiely. Predstavenstvo aj dozorná rada cementárne uisťujú, že "žiadnym spôsobom nebudú dotknuté strategické plány firmy ani zamestnanosť a povinná ponuka nebude mať vplyv ani na umiestnenie výkonu podnikateľských činností v spoločnosti".
Cementáreň vyhlásila v pondelok povinnú ponuku na prevzatie vlastných akcií. Povinnosť ponuku vyhlásiť vyplynula spoločnosti z rozhodnutia mimoriadneho valného zhromaždenia stiahnuť akcie z obchodovania na burze z 3. januára. Povinná ponuka je určená všetkým akcionárom, ktorí na mimoriadnom valnom zhromaždení za rozhodnutie stiahnuť všetky akcie z bratislavskej burzy nehlasovali, alebo sa na valnom zhromaždení nezúčastnili.
Cena za jednu akciu firmy je v rámci povinnej ponuky stanovená na 3 376 korún a ponuka platí tridsať dní od jej zverejnenia 19. februára. Spoločnosť zároveň oznámila, že kúpu akcií bude financovať z bankového úveru.
Majoritným vlastníkom Považskej cementárne je spoločnosť Berger Slovakia. Tá vlastní 238 380 akcií cementárne, čo zodpovedá 70,42-percentné podielu. Podľa zverejnených informácií hlasovalo za prijatie uznesenia o povinnej ponuke 247 103 hlasov z 338 495 hlasov všetkých akcionárov.
Na hlasovaní pritom žiaden z akcionárov nehlasoval proti povinnej ponuke. Členovia predstavenstva Anton Barcík, Ľubomír Martinka a Jozef Mikušinec sú podľa zverejnených informácií aj akcionármi cementárne.
Ako spoločnosť konštatovala, jediným cieľom povinnej ponuky je zladenie právneho stavu so skutočným, keďže s akciami Považskej cementárne sa od roku 1997 na burze neuzatvoril žiaden anonymný obchod a štruktúra akcionárov nedáva predpoklad, že predmetné akcie by sa mohli stať predmetom obchodovania v budúcnosti.
Považská cementáreň sa zaoberá výrobou cementu. Zároveň zhodnocuje alternatívne palivá, ako je guma, textil, papier či plast. Jej základné imanie dosahuje takmer 338,5 milióna korún. Za prvých šesť mesiacov minulého roka výrazne zlepšila svoj hospodársky výsledok, keď sa jej čistý zisk medziročne zvýšil zo 705-tisíc na takmer 23 miliónov korún. Objem výroby cementárne dosiahol vo finančnom vyjadrení 750,1 milióna korún a medziročne zaznamenal pokles o 9,9 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:17