StoryEditor

Krajské samosprávy hľadajú nerastné suroviny

13.12.2005, 23:00
Geologické prieskumy preukázali, že aj na západnom Slovensku sú relatívne bohaté zásoby nerastných surovín. Využitie tohto potenciálu je však zatiaľ minimálne.
Slovensko je krajina bohatá na nerastné suroviny. Toto tvrdenie až donedávna platilo najmä pre regióny na strednom a východnom Slovensku, kde má banská činnosť a ťažba rôznych nerastov dlhodobú tradíciu. Analýzy však preukázali, že zaujímavé surovinové zdroje sa skrývajú pod zemou aj na západe krajiny. Vyplýva to z dokumentu Regionálna surovinová stratégia pre oblasť nerastných surovín, ktorú na objednávku Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) vypracoval Štátny geologický ústav Dionýza Štúra. Podobné analýzy by mal ústav spracovať aj pre ostatné kraje. Okrem Nitry ju má hotovú aj Trenčiansky kraj.
Odporúčanie vypracovať aktualizovanú surovinovú politiku vyplýva jednotlivým samosprávnym krajom z vlaňajšieho uznesenia vlády. Podklady pre ostatné regióny geológovia spracujú až na základe požiadavky jednotlivých vyšších územných celkov. Ako však potvrdil geologický ústav, momentálne nemá žiadnu ďalšiu objednávku.
V Nitrianskom kraji sa nachádzajú významné ložiská keramických ílov. "Overili sme významné ložiská, ktoré svojím minerálnym zložením a technologickými vlastnosťami predstavujú perspektívnu základňu pre prípadnú keramickú výrobu," prezradila pracovníčka ústavu Zuzana Hroncová. K lokalitám, ktoré sú pre budúcu ťažbu najvhodnejšie, patria obce Horné Lefantovce, Solčany, Jedľové Kostoľany, Ladice a Žikava. Ani v jednom z týchto ložísk sa momentálne nič neťaží, hoci potenciál existujúcich zásob sa odhaduje na 24 až 100 rokov.
Podľa Hroncovej ide o zaujímavú príležitosť pre podnikateľov. Základnou podmienkou efektívneho využitia je úprava keramických ílov suchou alebo mokrou cestou a následné vybudovanie spracovateľských kapacít v danom regióne. Na rozbehnutie nových ťažobných a spracovateľských kapacít by pritom mohli využiť zdroje zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Kvalitný keramický íl z Nitrianskeho kraja je vhodný napríklad na výrobu stavebnej keramiky, obkladačiek, tvaroviek, tenkostenných tehliarskych výrobkov alebo hrnčiarskej polokameniny.
Podľa vedúcej oddelenia územného plánovania NSK Gertrúdy Čuboňovej vypracovanie surovinovej stratégie stálo pol milióna korún. Tieto zdroje však považuje za efektívne vynaložené, keďže im umožnia zapracovať jednotlivé výstupy a odporúčania do rozvojových zámerov kraja.
Jednou z mála nerudných surovín, ktoré sa v nitrianskom regióne ťažia aj v súčasnosti, je vápenec. V Žiranoch a Kolíňanoch sú zásoby, ktorých životnosť sa pri terajšej ťažbe odhaduje približne na sto rokov. Vápence vhodné na výrobu vápna a pórobetónu získava v Žiranoch firma Calmit. Dobývací priestor v Pohraniciach má bratislavská spoločnosť V. D. S. Asi najintenzívnejšie sa v kraji ťaží tehliarska surovina. Wienerberger-Slovenské tehelne vlani získali z ložiska v Zlatých Moravciach približne 103-tisíc ton suroviny vhodnej na výrobu tehál a tehliarskych výrobkov. Prieskum surovinových zdrojov preukázal, že veľmi perspektívne sú tiež zásoby geotermálnych vôd. Tie sa už teraz pomerne intenzívne využívajú v rámci kúpeľného cestovného ruchu, napríklad vo Veľkom Mederi, Komárne, Diakovciach, Santovke a ďalších obciach.
Najvýznamnejšou komoditou v trenčianskom regióne je hnedé uhlie, ktoré sa ťaží v okolí Prievidze a Handlovej. Najviac zastúpenými nerudnými surovinami sú vápence, ktoré sa nachádzajú a čiastočne aj ťažia v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Považská Bystrica a Púchov. Používajú sa najmä na výrobu vápna a cementu, ale aj v sklárskom, keramickom, hutníckom a chemickom priemysle. Životnosť priemyselných zásob sa pri súčasnej ročnej ťažbe odhaduje na vyše sto rokov.
Zaujímavé údaje sa geológom podarilo zistiť o v súčasnosti nevyužívaných ložiskách vápenca v Mojtinej a Pružine, kde sa nachádzajú zásoby so životnosťou až tisíc rokov. Potenciál na ďalšie podnikateľské využitie majú aj stavebný kameň, štrkopiesky a tehliarske suroviny. Z tohto pohľadu sú perspektívne zatiaľ málo využívané ložiská stavebného kameňa v Hradišti, Horných Vesteniciach a Ráztočne, kde sa potenciál ťažby odhaduje na niekoľko sto rokov.

Energetické suroviny sú neperspektívne
V Nitrianskom kraji sa nachádzajú aj menšie zásoby energetických surovín. Ide o ložiská hnedého uhlia a lignitu v okresoch Nové Zámky, Levice a Nitra. Surovina však nie je príliš kvalitná a prípadné náklady na jej ťažbu by boli príliš vysoké. Z týchto dôvodov geológovia banské podnikanie v týchto lokalitách neodporúčajú a považujú ich za neperspektívne. Z energetických surovín je pomerne zaujímavý aj zemný plyn, ktorý sa už niekoľko rokov ťaží pri obci Golianovo. Dobývací priestor využíva bratislavská firma Engas, ktorá tu ročne vyťaží asi 18 miliónov kubických metrov plynu. Celkové zásoby geológovia odhadujú na takmer 770 miliónov kubíkov.

Zásoby keramických ílov v Nitrianskom kraji     
Názov ložiska Stav zásob  (tis. ton)
Horné Lefantovce

3 256

Solčany

3 206

Jedľové Kostoľany

1 061

Ladice

5 038

Žikava

8 562

Zdroj: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:57