StoryEditor

Číňania majú vlastný lacný Východ

21.12.2005, 23:00
V čase, keď západní investori presúvajú veľkú časť svojej produkcie do východnej Európy, Latinskej Ameriky a Číny, Číňania sa pre zmenu obzerajú po ešte lacnejších trhoch. Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, ideálnou "vlastnou verziou lacného Východu" sa pre čínske podniky ukazuje Vietnam, kde je pracovná sila približne o tretinu lacnejšia než v kontinentálnej Číne a dokonca ochotná pracovať za ešte horších podmienok.

V čase, keď západní investori presúvajú veľkú časť svojej produkcie do východnej Európy, Latinskej Ameriky a Číny, Číňania sa pre zmenu obzerajú po ešte lacnejších trhoch. Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, ideálnou "vlastnou verziou lacného Východu" sa pre čínske podniky ukazuje Vietnam, kde je pracovná sila približne o tretinu lacnejšia než v kontinentálnej Číne a dokonca ochotná pracovať za ešte horších podmienok. Pritom samotné čínske pracovné podmienky majú ďaleko od regulárnych. "Konkurencia v Číne prudko rastie a investície do Vietnamu majú zmysel. Vietnamci zoberú na rozdiel od Číňanov akúkoľvek prácu a ani na pracovné podmienky sa nesťažujú," povedal jeden z čínskych podnikateľov.
Číňania okrem toho nemajú problém na rozdiel od podnikateľov zo Západu rýchlo zapadnúť do vietnamského prostredia. A nie je to len vzhľadom, ale najmä schopnosťou rýchlo sa prispôsobiť vysokej miere korupcie v krajine, ktorá len prechádza od štátom riadenej ekonomiky k trhovej ekonomike. "Nemáme problém pochopiť, že bez úplatkov to jednoducho nejde," povedal Zou King-hai, podnikateľ v textilnom priemysle.
V súčasnosti sú síce čínske investície vo Vietname neveľké, ich objem však postupne rastie. Od roku 1998 prilákal Hanoj 50 miliárd dolárov v zahraničných investíciách, z ktorých asi polovica plynula z Južnej Kórey, zo Singapuru, z Thajska a Japonska. Kontinentálna Čína investovala priamo len 734 miliónov dolárov. Koncom 90. rokov totiž sama bojovala o zahraničné investície. To sa však po rokoch prudkého rastu začalo meniť a vzájomný obchod za tento rok by mal dosiahnuť 7,6 miliardy dolárov, čím sa Čína stáva najväčším obchodným partnerom Vietnamu.
No nielen lacná pracovná sila je príčinou orientácie Číňanov na Vietnam. Je tu aj tlak úradov provincie Če-Ťiang presúvať podniky znečisťujúce životné prostredie, ako chemické, energetické a elektronické, do zahraničia. Vedenie hlavného mesta provincie Wen-žou už pohrozilo, že neekologickým podnikom odpojí vodu, elektrinu a plyn. Okrem toho nemalou mierou k orientácii na Vietnam prispela podľa agentúry Reuters aj EÚ, ktorá sa v lete dohodla s Pekingom na obmedzení dovozu textilu a odevov do Európy. Čína preto začala hľadať nové odbytiská. Práve problém s vývozom do Európy v budúcnosti ešte viac prepojí čínsku a vietnamskú ekonomiku. EÚ totiž nevylučuje v budúcom roku uvaliť na nátlak talianskych výrobcov obmedzenia aj na dovoz obuvi z Vietnamu. Ten ročne exportuje obuv za tri miliardy dolárov a EÚ je jedným z hlavných odberateľov. Ak sa tak stane, vietnamskí výrobcovia budú hľadať nádej pravdepodobne v Číne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:24