StoryEditor

Paríž chce chrániť väčšinu odvetví

02.09.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzsko pripravuje zoznam odvetví, ktorých spoločnosti plánuje chrániť pred prevzatím zahraničnou konkurenciou. Medzi nimi sú popri zbrojárskom a kozmickom priemysle taktiež biotechnologický alebo telekomunikačný sektor, uviedol v stredu francúzsky minister financií Thierry Breton. Domáci podnikatelia však prirovnali túto snahu k budovaniu zbytočnej Maginotovej línie pred druhou svetovou vojnou a Európska komisia Parížu pripomenula, že sa musí správať podľa smerníc EÚ.
O pláne zostaviť zoznam chránených odvetví informoval ešte na začiatku týždňa minister priemyslu Francois Loos. Celú akciu podľa pozorovateľov vyvolala kampaň prezidenta Jacqua Chiraca a premiéra Dominiqua de Vilepina proti údajnej snahe americkej spoločnosti PepsiCo kúpiť francúzsku potravinársku skupinu Danone. Obaja najvyšší predstavitelia v tejto kampani vyzvali Francúzov k "hospodárskemu patriotizmu".
Bývalý šéf France Telecomu Breton v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Euro 1 naznačil zoznam odvetví, ale neuviedol, aké kroky k ochrane chce vláda prijať. Namiesto toho zdôraznil, že najlepšie si domáce firmy zaistia ochranu pred nájazdmi zahraničných spoločností vtedy, keď budú prinášať prospech svojim akcionárom.
"Je to ako všade inde len otázka citlivých rezortov, ako sú obrana, biotechnológie, kozmické technológie, telekomunikácie, teda sektory, ktoré sú spojené s národným dedičstvom," uviedol Breton. Nijako sa pritom nezmienil o výrobe jogurtov, stolových vôd alebo sušienok, ktoré vyrába Danone.
Ekonomický denník Les Echos uviedol, že na zozname kľúčových odvetví sú dokonca aj kasína, odpočúvanie telefónov, zbrane, šifrovanie, počítačová bezpečnosť alebo duálne technológie s využitím tak v civilnom, ako aj v zbrojárskom sektore. Na zozname nefigurujú potraviny ani ropný sektor.
Šéf zamestnávateľského združenia MEDEF Laurence Parisot varoval vládu pred izolovaním krajiny. "Hospodársky patriotizmus je veľmi pekný za podmienky, že sa nestane Maginotovou líniou. Pravidlá hry sú globálne. Nepoznám krajinu, ktorá by zvýšila svoje bohatstvo izoláciou," dodal Parisot. Loos uviedol, že vláda zavedie novú európsku direktívu, ktorá umožňuje napadnutým firmám využiť rovnaké metódy obrany, ktoré sú dovolené v krajinách, odkiaľ predkladateľ ponuky prichádza. Vláda bude podľa ministra rovnako povzbudzovať investičné fondy blízke štátnej banke Caisse des Depots et Consignations, aby kupovali podiely v strategických sektoroch.
Európska komisia vyjadrila nádej, že Francúzsko bude dodržiavať pravidlá jednotného trhu. "Nech urobia čokoľvek, verím, že sa budú držať pravidiel EÚ, ktoré upravujú správanie sa podnikov v únii," uviedol začiatkom týždňa hovorca komisie Gregor Kreuzhuber. Tieto smernice umožňujú vládam zakazovať spájanie medzi firmami len na základe bezpečnosti, podobne ako je to v USA. Britský denník Financial Times označil francúzsky plán za "klasický galský dvojaký meter". Francúzske firmy totiž samy agresívne skupujú spoločnosti v zahraničí a niektoré v tom dokonca podporuje aj francúzska vláda.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:29