StoryEditor

Novartis dokončil prevzatie Hexalu

08.06.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Švajčiarsky farmaceutický koncern Novartis dokončil prevzatie nemeckej spoločnosti Hexal a vznikol tak najväčší výrobca liekov na svete, ktorým vypršala patentová ochrana. Európska únia akvizíciu za osem miliárd dolárov schválila minulý týždeň, oznámil včera švajčiarsky podnik.
Hexal sa v koncerne Novartis stal súčasťou divízie Sandoz, ktorá bola doteraz svetovou dvojkou. Sandoz na prvej priečke výrobcu liekov bez patentovej ochrany teraz vystrieda izraelskú firmu Teva Pharmaceuticals. Akvizícia zvýšila tržby generickej divízie Novartisu na 5,1 miliardy USD, zatiaľ čo izraelská Teva dosiahla v minulom roku tržby vo výške 4,8 miliardy USD.
Novartis ďalej dodal, že ešte čaká na súhlas amerických protimonopolných úradov na prevzatie spoločnosti Eon Labs, ktorá je sesterskou firmou Hexalu v Spojených štátoch amerických. Novartis ponúkol drobným akcionárom americkej spoločnosti vykúpenie zvyšku akcií za takmer miliardu dolárov. Americká komisia protimonopolného úradu si vyžiadala k tejto akvizícii doplnkové informácie.
Novartis dostal od Európskej únie zelenú na kúpu celej spoločnosti Hexal. V Eon Labs sa švajčiarska spoločnosť chystá kúpiť 67,7-percentný podiel. Oba podniky vlastnila nemecká rodina Strüngmannovcov, Európska komisia však posudzovala len prevzatie Hexalu, pretože Eon Labs v Európe nepodniká, uviedla agentúra Reuters.
Manažéri Novartisu odhadujú, že do piatich rokov získajú lieky z jej výroby až desať percent na svetovom trhu s liekmi bez patentovej ochrany. Ročné tržby s týmito preparátmi by pritom v tomto období mohli dosiahnuť 100 miliárd USD. Spoločnosť Hexal vlani zaznamenala tržby vo výške 1,65 miliardy USD. V jej ponuke je napríklad liek na znižovanie cholesterolu v krvi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 07:49