StoryEditor

Tesco chystá firemné čerpacie stanice

25.07.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Maloobchodný reťazec Tesco chce v Českej republike otvoriť vlastné čerpacie stanice pohonných hmôt. Hypermarkety v súčasnosti v Česku prevádzkujú z celkového počtu 2 500 čerpacích staníc asi 35 benzíniek, ktoré ponúkajú nižšie ceny než je priemer. Pre klasických predajcov benzínu znamená aj tento počet konkurenciu, uviedli Lidové noviny.
Motoristi dnes zaplatia v priemere za liter benzínu a nafty zhruba 30 českých korún. Napríklad súčasná cena v Makru v Prahe Čestlicích je nižšia skoro o korunu, informovali LN.
Podľa šéfa Spoločenstva prevádzkovateľov čerpacích staníc (SČS) Ivana Indráčka hypermarkety nepredávajú za trhové ceny, ale skôr nákladové, pretože im to neslúži výhradne na zisk. Predaj pohonných látok je pre ne len doplnkovou službou pre zákazníkov.
"Ceny sú u nás nižšie, pretože na predaji nepotrebujeme zarobiť, konkurencia však z predaja pohonných látok žije. Pod náklady však nejdeme," reagovala hovorkyňa Hypernovy Kateřina Černá.
Vlastimil Sehnal zo Spoločenstva prevádzkovateľov čerpacích staníc priznáva, že hypermakety síce lokálne znižujú ceny pohonných látok pre verejnosť, ale zasahujú negatívne do finančných plánov a rozpočtov ostatných čerpacích staníc.
Tesco podľa LN otvorí svoju prvú čerpaciu stanicu v novom hypermarkete v Kralových Varoch. Čerpacie stanice chce Tesco postaviť v naplánovaných a už existujúcich hypermarketoch.
Svoje firemné pumpy majú v Českej republike spoločnosti Globus, Hypernova, Makro a Carrefour. Konkurencia klasickým čerpacím staniciam sa však bude neustále zvyšovať. O ďalšej výstavbe podľa Lidových novin uvažuje aj Carrefour či Hypernova a pravdepodobne aj Globus.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 05:30