StoryEditor

Cepit začnú stavať možno tento rok

19.03.2007, 23:00

Výstavba vedecko-technologického parku Cepit v bratislavskej mestskej časti Vajnory by sa mohla začať už v tomto roku. Ako prvé vzniknú cestná infraštruktúra a inžinierske siete. Po podpísaní memoranda o spolupráci medzi Slovenskou akadémiou vied to vyhlásil konateľ developera Cepit Management Axel Albrecht.
S výstavbou budov by sa malo začať budúci rok, prvé tri objekty by mohli uviesť do užívania koncom roka 2008. Ak všetko pôjde podľa plánu, Albrecht predpokladá, že celý park by mohol byť dokončený do desiatich rokov. Budúci park ponúkne "miesto pre 30-tisíc ľudí, ktorí tu budú pracovať, učiť, študovať a žiť", tvrdí Albrecht. Projekt počíta s vytvorením 7 000 nových pracovných miest.
"Stavebné povolenie na park ešte nie je, pretože tomu predchádza zmena funkčného využitia územia, ktorá sa teraz udiala. Ďalej tomu predchádza určenie regulatívov na danom území a územné rozhodnutie. Až následne bude vydané stavebné povolenie na jednotlivé časti parku," dodáva starosta Vajnôr Ján Mrva, ktorý tiež považuje tohtoročné rozbehnutie prác za reálne.
Podľa primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského je najväčším významom celého projektu vytvorenie priestoru pre zamestnanie nielen obyvateľov Bratislavy, ale aj odborníkov zo Slovenska či Európskej únie. Znalostná ekonomika je pre Bratislavu dôležitá a práve na nej chceme postaviť ďalší rozvoj mesta," konštatoval Ďurkovský.
Vedecko-technologický park Cepit, jediný v strednej Európe, bude orientovaný na podporu prenosu najnovších technológií v oblasti elektrotechniky, mikrotechnológii, informatiky a elektroniky na báze mikro- a nanosystémov do aplikačnej sféry. Sídliť a pracovať by tu mali aj firmy na vývoj biotechnológií či energií z obnoviteľných zdrojov.
Budúcich zamestnancov by mala vychovávať vysoká odborná škola priamo v areáli parku. Zástupcovia Cepitu už koncom septembra minulého roka podpísali memorandum o spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou. Tá má však ponuku o spolupráci aj od firmy HB Reavis Group, ktorá chce inovačné centrum postaviť medzi Bratislavou a Malackami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:22