StoryEditor

Elektrárne zarábajú Talianom miliardy

08.09.2006, 00:00
Autor:
HNHNSITASITA

Zahraničné divízie talianskej energetickej skupiny Enel vykázali za prvý polrok tohto roka medziročný nárast zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou o 158 miliónov na 373 miliónov eur. Slovenské elektrárne sa na tomto zisku podieľali 70 miliónmi eur a vykázali tak druhý najvyšší zisk zo všetkých zahraničných divízií Enelu.
Vstup Enelu do Slovenských elektrární sa však podpísal aj pod prehĺbenie čistého dlhu skupiny za polrok o 1,77 miliardy eur. Šéf administratívy a správy Enelu a zároveň člen Dozornej rady Slovenských elektrární Luigi Ferraris to vysvetľuje mimoriadnymi výdavkami miliardy eur, v ktorých za prvých šesť mesiacov tohto roka dominovala finálna platba za elektrárne, ako aj konsolidácia zdedeného dlhu elektrární.

Dôležité atómky
Akvizícia Slovenských elektrární výrazne pomohla zvýšiť zahraničné výrobné kapacity Enelu. Elektrárne rozšírili produkčné portfólio Enelu len samotnými jadrovými kapacitami zhruba o 2 400 MW a výrazne tak pomohli k zvýšeniu čistej inštalovanej kapacity Enelu za hranicami Talianska.
Jadrové zdroje, ktoré spoločnosť získala vstupom do Slovenských elektrární, zároveň vytvorili v prvom polroku tohto roka takmer 26 percent celkovej zahraničnej produkcie Enelu, ktorá za prvých šesť mesiacov dosiahla 9,8 TWh. Ešte výraznejší príspevok jadrovej energie zo Slovenska k zahraničnej produkcii talianskej skupiny sa podľa Ferrarisa očakáva v druhej polovici roka 2006, keďže Enel vstup do slovenskej spoločnosti definitívne uzavrel až v apríli tohto roka.

Dostavba Mochoviec
Zisky zo slovenských atómok by mohli Talianov presvedčiť dostavať jadrovú elektráreň v Mochovciach. Rozhodnutie padne podľa generálneho riaditeľa Enelu Fulvia Contiho až o niekoľko mesiacov. V súčasnosti sa vyhodnocujú technologické, ekonomické a bezpečnostné podmienky. "Bude to trvať pár mesiacov a budem veľmi pozorne túto štúdiu sledovať," ubezpečuje Conti. Areál atómovej elektrárne v Mochovciach však podľa neho vyzerá na dostavbu blokov ideálne.
Ak Enel k dostavbe Mochoviec pristúpi podľa plánov, celková výška investícií talianskej skupiny na Slovensku by sa mala zvýšiť na 1,8 miliardy eur v období rokov 2006 až 2010, z čoho 200 miliónov by malo smerovať do obnoviteľných zdrojov energií. Enel je podľa Contiho na Slovensku aktívny aj v obchodovaní s energiou s okolitými štátmi a postupne si tu vytvára obchodné jadro pre trh strednej Európy.

Penta musí čakať
Šéf Enelu sa včera v Ríme vyjadril aj k ponuke investičnej skupiny Penta na odkúpenie 10-percentného podielu Slovenských elektrární v spoločnosti Paroplynový cyklus. Rozhodnutie v tomto smere podľa neho zatiaľ nepadlo. "Ponuku Penty zvažujeme. Zatiaľ sme nedospeli k záveru, či podiel predať alebo nie," konštatoval generálny riaditeľ Enelu.

Zisky Enelu v zahraničí
Poradie/región EBITDA*
1. Pyrenejský polostrov 144 mil. eur.
2. Slovensko 70
3. Amerika 60
4. Bulharsko 50
5. Rumunsko 49
*Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou
Zdroj: Enel, 1. polrok 2006

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:01