StoryEditor

Warner Music opäť odmietol ponuku EMI

05.05.2006, 00:00

Nahrávacia spoločnosť Warner Music odmietla ponuku na prevzatie, ktorú jej predložil jej väčší konkurent EMI Group. EMI Group ponúkol štvrtej najväčšej nahrávacej firme na svete 4,2 miliardy dolárov, táto ponuka však nenašla u menšieho konkurenta ohlas, napísala agentúra Reuters. O prevzatie menšieho konkurenta sa pritom EMI usiluje už päť rokov, táto ponuka je už treťou v poradí.
EMI, ktorej klientmi sú napríklad Coldplay alebo Robin Williams, ponúkla za jednu akciu Warner Music 28,50 dolára a stále je presvedčená, že prevzatie nahrávacej spoločnosti by bolo výhodné pre akcionárov oboch spoločností.
Warner Music a EMI, ktorá je treťou najväčšou nahrávacou spoločnosťou na svete, zvažovali fúziu už v roku 2000, vtedy ju však zablokoval Európsky protimonopolný úrad. O prevzatie spoločnosti Warner Music sa EMI pokúsila opäť v roku 2003, vtedy však neuspela v boji so skupinou súkromných investorov pod vedením Edgara Bronfmana mladšieho.

Spojenie je otázkou času

Analytici očakávajú, že obe firmy sa aj napriek doterajším neúspechom opäť pokúsia o spojenie, aby mohli lepšie konkurovať svojim najväčším rivalom, nahrávacej spoločnosti Universal Music a Sony BMG. "V určitom okamihu sa prevzatie uskutoční," povedal nemenovaný zdroj. Zatiaľ však nie je jasné, či budú najväčší majitelia Warner Music ochotní prijať akcie EMI.
Iné zdroje však považujú ponuku za veľmi nízku. Podľa nich ponuka 28,50 dolára za akciu neodráža skutočnú hodnotu spoločnosti.
EMI má dnes na trhu 13,4-percentný podiel a Warner Music 11,3-percentný podiel. Trhový podiel Universal Music bol v roku 2004 okolo 28,3 percenta, zatiaľ čo 25,5 percenta trhu ovládala spoločnosť Sony BMG, napísala agentúra AFP.
Universal Music vlastní francúzska mediálna a telekomunikačná skupina Vivendi. Sony BMG je v spoločnom vlastníctve japonskej firmy Sony Corp. a nemeckej mediálnej skupiny Bertelsmann.

Rozhodujúce slovo majú hlavní investori

Spojením EMI a Warner mohlo obom spoločnostiam priniesť zníženie nákladov približne o 250 miliónov dolárov, uviedla ešte koncom apríla analytička Jessica Reif Cohenová z firmy Merrill Lynch.
Podrobnosti z ponuky nie sú známe, ale nemenované zdroje uviedli, že EMI by za akcie Warner Music platila kombináciou vlastných akcií a hotovosťou. Väčšiu časť by údajne tvorila hotovosť.
Bronfman a súkromní investori - Thomas H. Lee Partners, Bain Capital a Providence Equity Partners, vlastnia vo Warner Music spoločne asi 75 percent. Bronfman disponuje v spoločnosti asi 10-percentným podielom. Práve na ich pleciach teraz ležia prípadné ďalšie rozhovory o prevzatí.
Akcie EMI, ktoré v posledných dňoch dosiahli svoju najvyššiu úroveň za posledné štyri roky, reagovali na správu na londýnskej burze prepadom o viac než štyri percentá na 4,99 dolára. Naopak, hodnota akcií Warner Music na burze v New Yorku vzrástla o 2,6 percenta na 28 dolárov, informoval Associated Press.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:04