StoryEditor

Staré akumulátory sa recyklujú iba v Seredi

27.10.2005, 00:00
Na Slovensku funguje jediný závod na recykláciu opotrebovaných batérií a akumulátorov. Jeho súčasné kapacity však až štvornásobne prekračujú celkové ročné množstvo tohto nebezpečného odpadu.
Pri výrobe automobilových akumulátorov sa spotrebuje asi 80 percent celosvetovej produkcie olova. S rastúcou úrovňou motorizácie narastá nielen tento podiel, ale aj nevyhnutnosť zabezpečiť ekologické zhodnotenie autobatérií, keď doslúžia.
Jediným slovenským podnikom, ktorý sa na recykláciu tohto nebezpečného odpadu špecializuje, je Mach Trade zo Serede. V areáli bývalej Niklovej huty plánuje v tomto roku spracovať zhruba 7-tisíc ton autobatérií. Mohol by aj viac, ale zhruba toľko je vyradených akumulátorov. Podľa zástupcu spoločnosti Jána Kamického používajú špičkovú technológiu od talianskej firmy Engitec Impianti, vďaka nej Mach Trade môže spracovať ročne až 30-tisíc ton akumulátorov.
"Fakt, že sme jediným tuzemským spracovateľom tejto komodity, nie je vôbec nezvyčajný. Podobná situácia je vo väčšine európskych krajín, kde sa touto podnikateľskou činnosťou zaoberá jedna až dve firmy. Životnosť akumulátora je tri-štyri roky, pričom množstvo vyradených autobatérií stúpa len pozvoľna," tvrdí Kamenický. Vybudovanie nových spracovateľských kapacít je totiž investične dosť náročné.
Mach Trade pôsobí v Seredi od roku 1994 a doteraz do závodu investoval viac ako 300 miliónov korún. Podľa Kamenického každý nový záujemca by pri súčasných cenách technológií musel počítať s investíciou viac ako pol miliardy korún. Otázna by bola aj návratnosť takejto investície, pretože ani terajšie kapacity Mach Trade nie sú naplno vyťažené.
Technológia, ktorú používajú v Seredi, je plne automatizovaná. Výsledkom procesu materiálového zhodnotenia je čisté olovo, ktoré sa rafinuje a taví do formy špeciálnej zliatiny. Jej odberateľmi sú výrobcovia nových akumulátorov, najmä z Českej republiky, Rakúska a Nemecka. Jedným z klientov seredskej firmy je aj slovenský výrobca Aku Trade z Banskej Štiavnice. Kompletizáciou stacionárnych a trakčných olovených akumulátorov značky Energia sa zaoberá košická spoločnosť EPS, ktorá sa špecializuje najmä na dodávky do vysokozdvižných vozíkov. Podľa konateľa Richarda Halka zabezpečujú aj spätný odber starých akumulátorov, ktoré potom odovzdávajú do závodu Mach Trade.

Štyri koruny za kilogram vyseparovaných autobatérií
Zavádzanie celoplošného systému zberu a zvozu akumulátorov podporuje aj Recyklačný fond. Finančnú pomoc v celkovej sume 45,120 milióna korún doteraz získalo päť projektov. Najúspešnejším žiadateľom bola nitrianska firma Aku-Trans, ktorá na území SR zabezpečuje zber a zvoz akumulátorov pre recyklačný závod Mach Trade. Na zber a manipuláciu so starými akumulátormi sa špecializujú aj firmy Ekos zo Starej Ľubovne a ŽOS-Eko z Vrútok. Podľa Rudolfa Dudíka z firmy Aku-Trans nebezpečný odpad odoberajú priamo v mestách a obciach podľa požiadaviek príslušných samospráv. Tie majú pri zapojení sa do systému nárok na 1 900 korún za každú tonu zozbieraných akumulátorov. Obce k zberu finančne motivuje aj samotný Aku-Trans. V prípade kumulácie oboch druhov príspevkov môže obec na každom kilograme vyseparovaných autobatérií zarobiť až štyri koruny.

Dotácie pre firmy v sektore opotrebovaných akumulátorov (tis. Sk)
Firma Schválená suma
AKU-TRANS, s. r. o., Nitra

37 106

ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky

5 880

EKOS, s.  r. o., Stará Ľubovňa

2 134

Spolu

45 120

Zdroj: Recyklačný fond
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 20:17