StoryEditor

Čerstvý chlieb ostane i v budúcnosti regionálnou záležitosťou

11.11.2003, 23:00
Už od roku 1992 dodáva obyvateľom Spiša chlieb a pečivo grančsko-petrovská pekáreň. Pôvodne pôsobila pod hlavičkou miestneho poľnohospodárskeho družstva. O dva roky neskôr sa prevádzka osamostatnila a pretransformovala na eseročku Slovnormal. Odvtedy zaznamenáva dynamický rast. Doteraz každý rok hospodárila s miernym ziskom. Pekáreň rozbiehala výrobu so 16 pracovníkmi, dnes ich zamestnáva 40. Ich priemerná mesačná mzda dosahuje okolo 9-tisíc korún.

ROZSIAHLE INVESTÍCIE
Firma pravidelne investuje do rozvoja nemálo finančných prostriedkov. Vďaka tomu je dnes modernou pekárňou, ktorá spĺňa hygienické predpisy EÚ. Minulý rok realizovala rozsiahlu investíciu do výmeny základných technológií pekárenskej pece a kompletnej plynofikácie areálu, čo si vyžiadalo 2,5 milióna korún. Je zaujímavé, že Slovnormal dosiaľ nečerpal nijaké úverové zdroje, keďže podľa manažmentu pekárne v predchádzajúcich obdobiach boli úverové podmienky pre malých a stredných podnikateľov veľmi nevýhodné. Dnes sa už ich dostupnosť zlepšila.
V súčasnosti je grančsko-petrovská pekáreň jednou z najstarších a najväčších vidieckych pekární v regióne. Až 70 percent jej produkcie tvorí pekárenský sortiment. Denne upečie priemerne 2-tisíc bochníkov chleba. Výrobný sortiment dopĺňajú bábovky, kysnuté koláče a ďalšie pečivo. Pred dvoma rokmi pekáreň začala produkovať aj parené výrobky. Svoju produkciu predáva nielen prostredníctvom siete obchodných partnerov, ale aj vo vlastných predajniach. Slovnormal má v rámci stredného Spiša osemdesiat odberných miest. K najväčším odberateľom jeho výrobkov patrí liptovsko-spišská Coop Jednota.

NAJLEPŠIA JE ĽUDSKÁ RUKA
Napriek modernizácii technologického vybavenia si pekáreň zachovala dosť vysoký podiel manuálnej práce, ktorým sa vyznačujú všetky malé pekárne. Pečenie chleba je v nich síce fyzicky namáhavejšie, ale na druhej strane sa práve tento moment pozitívne odráža na jeho kvalite. "Na vymiesenie cesta zostáva i v dnešnej pretechnizovanej dobe najdokonalejším nástrojom ľudská ruka. Zatiaľ nikto nič lepšie nevymyslel," tvrdí konateľ Slovnormalu a jeho majoritný vlastník Milan Ondruš. Úspech grančsko-petrovského chleba tkvie podľa neho v technologickom postupe. Ten zabezpečuje jeho trvanlivosť v požadovanej kvalite najmenej tri dni. "Spotrebitelia to evidentne oceňujú, čo sa odráža predovšetkým vo víkendových objednávkach, ktoré dosahujú také objemy, že niekedy máme kapacitné problémy vyhovieť všetkým požiadavkám," vysvetľuje M. Ondruš.

KVALITA JE ROZHODUJÚCA
"Vidiecke pekárne, ako je tá naša, sa môžu udržať na trhu, bez zveličovania, jedine vďaka kvalite dodávaných výrobkov," konštatuje M. Ondruš. "Prísne dbáme na technologický postup výroby, pretože ten je rozhodujúcim faktorom pri zabezpečovaní kvality." O prieniku do vzdialenejších regiónov firma neuvažuje, predovšetkým pre vysoké prepravné náklady. Tie v súčasnosti dosahujú pol milióna korún. "Som presvedčený, že čerstvý chlieb ostane i v budúcnosti čisto regionálnou záležitosťou," dodáva M. Ondruš.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 05:41