StoryEditor

Bývalí šéfovia Enronu sa cítia nevinní

17.05.2006, 00:00

Prípad Enron sa dostal do svojej záverečnej fázy. Bývalí najvyšší manažéri spoločnosti Ken Lay a Jeffrey Skilling klamali investorom a zamestnancom a spreneverili obrovský objem peňazí vo firme. Ich obete prišli o milióny dolárov, tak opísala vo svojej záverečnej reči konanie bývalých šéfov firmy štátna žalobkyňa Kathryn Ruemmlerová. O konečnom verdikte nad obžalovanými začne porota rokovať dnes, napísala agentúra Reuters.
"Účtovné triky, hókusy-pókusy, otvorené klamstvá, vyobrazovanie spoločnosti vo svete v tých najlepších farbách na rozdiel od skutočnosti, ktorá bola diametrálne odlišná," opísala kroky obžalovaných Ruemmlerová. "Zakladatelia firmy spáchali trestné činy zavádzaním investorov, polopravdami a zamlčovaním faktov, len aby udržali cenu akcií Enronu hore. Tento súd musí oboch uznať vinnými vo všetkých bodoch obžaloby," vyzvala porotcov štátna žalobkyňa.

Ovplyvnení svedkovia
Kľúčovým prvkom obhajoby Skillinga a Laya počas 15 týždňov trvania súdneho procesu sa stali výpovede bývalých zamestnancov Enronu vrátane svedectva bývalého finančného riaditeľa Andrewa Fastowa. Podľa ich obhajcov štátna prokuratúra tlačila na svedkov, aby sa priznali k trestným činom, ktoré nikdy nespáchali. A aby klamali o svojich šéfoch a sami sa tak vyhli trestnému stíhaniu.
Obaja sú obžalovaní z niekoľkých trestných činov. Lay (64) čelí šiestim obvineniam z podvodov a konšpirácie, jeho spoluvinník Skilling (52) je obžalovaný z 28 prípadov podvodov, konšpirácie a sprenevery. Obaja sa usilovali zakryť dlh Enronu, ktorý prekročil 32 miliárd dolárov, napísala britská mediálna spoločnosť BBC. Ich konanie podľa obžaloby viedlo ku konečnému bankrotu bývalej najväčšej energetickej firmy v USA, napísala internetová CNNMoney. Ich investori prišli o miliardy, tisíce ľudí stratili prácu a svoje dôchodkové úspory.

Do väzenia na desiatky rokov
Lay rovnako ako Skilling vo svojich výpovediach trvajú na svojej absolútnej nevine. Obaja sú podľa informácii, ktoré získala agentúra AP, presvedčení, že budú oslobodení vo všetkých bodoch obžaloby. "Už niekoľkokrát som povedal, že bankrot firmy nie je kriminálny čin," uviedol na svojej webovej stránke Lay.
Pokiaľ porota uzná oboch obžalovaných za vinných, každému z nich hrozí trest odňatia slobody na 20 až 30 a viac rokov. Bývalý finančný riaditeľ Fastow po dohode s vládou, že sa na procese zúčastní ako jeden z hlavných svedkov obžaloby, strávi za mrežami 10 rokov.
Kauza Enron viedla k výraznému sprísneniu podnikovej kultúry v Spojených štátoch a otvorila cestu k prijatiu Sarbanesovho-Oxleyho zákona, ktorý upravuje spôsob komunikácie firiem s akcionármi. Zároveň sprísnila pravidlá, na základe ktorých spoločnosti informujú o vyhliadkach ich ďalšieho hospodárskeho vývoja.

Kľúčové dátumy v spoločnosti Enron
-- 1985: založenie firmy
-- október r. 2001: Enron oznámi za tretí štvrťrok stratu vo výške 368 miliónov dolárov a zníženie hodnoty majetku akcionárov o 1,2 miliardy dolárov
Americká Komisia pre cenné papiere začína vyšetrovanie v spoločnosti
-- november r. 2001: Akcie Enronu sa prepadli na svoje desaťročné minimum
-- december r. 2001: Enron požiadal o ochranu pred veriteľmi
-- r. 2002: Začalo sa kriminálne vyšetrovanie najvyšších predstaviteľov Enronu
-- r. 2004: Skilling a Lay sú obvinení z bankrotu Enronu. Bývalý finančný riaditeľ spoločnosti Andrew Fastow priznal svoj podiel viny na páde spoločnosti a súhlasí s 10-ročným trestom odňatia slobody
-- január r. 2006: začal sa dlhoočakávaný súdny proces s bývalými šéfmi Enronu, Kennethom Layom a Jeffreyom Skillingom
Zdroj: BBC

Zakrivené E -- symbol účtovných škandálov
Logo spoločnosti Enron, v dolnom rohu stojace písmeno E so slovom Enron v tele, sa stalo v roku 2001 symbolom vlny účtovných škandálov veľkých korporácií. V roku 1985 vznikol Enron spojením dvoch malých plynárenských podnikov a už na konci 80. rokov spoločnosť okrem ťažby a transportu začala s plynom aj obchodovať. Zákon o deregulácii energetiky podpísaný v roku 1999, pre ktorý Enron loboval celých desať rokov a stál ho asi šesť miliónov dolárov pre politikov, začal plniť plány šéfov Enronu o "svetovej dominancii". V auguste 2001 rezignoval Layov pobočník Jeff Skilling a viceprezidentka firmy Sherron Watkinsová mala videnie: "Som nervózna, že sa ocitneme vo vlne účtovných škandálov." O dva mesiace sa ukázalo, že Enron vodil finančné orgány za nos.
Systém bol jednoduchý. Enron založil v daňových rajoch 3 500 firiem, ktorým zohnal investora vlastniaceho minimálne tri percentá akcií. Podľa zákona potom nemusel viesť tieto spoločnosti ako pobočky. Na ne potom Enron prevádzal dlhy alebo aktíva a získaval úvery. Banky tak poskytovali zadlženému gigantu pôžičku s výhodnou úrokovou sadzbou a Enron si týmito peniazmi zlepšoval hospodárske výsledky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:53