StoryEditor

Agrofert kupuje najväčšie hydinárne v SR

18.10.2005, 00:00
Dva najväčšie tuzemské podniky na spracovanie hydiny, topoľčiansky THP a žilinská Hyza, sa s veľkou pravdepodobnosťou ešte do konca tohto roka začlenia do českého holdingu Agrofert.
Dva najväčšie tuzemské podniky na spracovanie hydiny, topoľčiansky THP a žilinská Hyza, sa s veľkou pravdepodobnosťou ešte do konca tohto roka začlenia do českého holdingu Agrofert. HN to včera povedal predseda predstavenstva holdingu Andrej Babiš, podľa ktorého však transakciu musí ešte posúdiť Protimonopolný úrad. Malo by sa tak stať do polovice novembra. Hovorca úradu Miroslav Jurkovič tento termín potvrdil.
Pripravovaný kontrakt sa netýka len samotných hydinárskych podnikov, ale i chovateľských fariem Javor 503 a Farmy THP. Súčasťou transakcie je aj prevzatie spoločnosti Považan zo Žiliny, ktorá sa špecializuje na výrobu kŕmnych zmesí pre hydinu, brojlerové kurčatá, nosnice, morky a ošípané. Všetky tieto firmy ovláda bratislavská skupina Fend. Obe strany sa odmietli vyjadriť k finančným detailom transakcie.
Predstavitelia skupiny Fend už v lete avizovali, že pre hydinárne hľadajú strategického investora. Rokovania prebiehali s viacerými záujemcami, s najlepšou ponukou však prišiel Agrofert. "Môžem potvrdiť, že zmluva je už podpísaná a naše podniky sa v súčasnosti pripravujú na prevzatie Agrofertom," povedal predseda predstavenstva spoločnosti Fend Vladimír Horváth. I keď sú THP a Hyza najväčšími hráčmi na slovenskom trhu s hydinou, pripravovanej koncentrácii s českým holdingom by podľa neho Protimonopolný úrad nemal klásť žiadne prekážky.
Oba podniky v uplynulých dvoch až troch rokoch investovali stovky miliónov korún do modernizácie zameranej na splnenie hygienických a veterinárnych noriem Európskej únie. Viaceré opatrenia smerovali aj do zvýšenia efektívnosti výroby a eliminácie prevádzkových nákladov. "Znižovať ďalej náklady však už nie sme schopní. Konkurencieschopné postavenie dokáže zabezpečiť iba silná skupina, ktorá má lepšiu vyjednávaciu pozíciu voči obchodným reťazcom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí," ozrejmil dôvody predaja slovenských hydinární Horváth.
Oba mäsokombináty predávajú svoju produkciu prostredníctvom rôznych sprostredkovateľov, čo výrazne znižuje ich obchodnú maržu. Plusom topoľčianskeho i žilinského závodu je, že majú povolenie na vývoz do krajín západnej Európy. Hyza vyviezla vlani do Anglicka a Nemecka asi tretinu produkcie. K jej hlavným odberateľom patrí anglická obchodná sieť Marks & Spenser, ktorej začal dodávať hydinový tovar ako prvý výrobca zo strednej Európy. Viac ako 18 percent produkcie, predovšetkým do Holandska a Rakúska, plánuje v tomto roku vyviesť aj THP.

Vtáčia chrípka v Rumunsku trh neovplyvní
Agrofert kupuje slovenské firmy v období, keď Európa čelí hrozbe vtáčej chrípky. Únia už zakázala dovoz hydiny, vtákov a krmív z Rumunska a Turecka, čo však podľa hydinárov trh s týmito komoditami výraznejšie neovplyvní. Podľa generálneho riaditeľa THP Jozefa Bezáka zatiaľ žiadne mimoriadne opatrenia nepripravujú, keďže ich výrobné kapacity spĺňajú najprísnejšie veterinárne a hygienické štandardy podľa európskych noriem. Obdobná situácia je aj na farmách, z ktorých hydinu odoberajú. Jedným z najväčších dodávateľov kurčiat THP je Hydina Súlovce, ktorej veľkokapacitné klimatizované chovné haly sú vybavené modernou nemeckou technológiou a celý podnik je dokonale izolovaný od vonkajšieho prostredia.

Trhové podiely hydinárskych podnikov na Slovensku (%) (údaje za rok 2004)
THP Topoľčany 

30,4

Hyza Žilina 

19,4

Hydina ZK Košice 

15,2

Hydina Cífer

12,7

HSH Veľké Zálužie 

10,1

Zvolenská hydina 

7,2

Podtatranská hydina

3,7

Hydinár Gbely 

1,3

Zdroj: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:49