StoryEditor

Prichádza elektronika z plastu

10.01.2007, 23:00

Britská spoločnosť Plastic Logic chce postaviť prvú továreň na svete, ktorá bude vyrábať plastové elektronické čipy. Podľa BBC News továreň bude stáť v Drážďanoch a na jej výstavbu si firma zabezpečila kapitál sto miliónov dolárov, v prepočte 2,7 miliardy korún.
Továreň by mala stáť v roku 2008 a vyrábať milión veľkých plastových tabúľ, na ktoré sa potom budú tlačiť tzv. kontrolné obvody.
Trh plastových obvodov by podľa odhadov mohol do roku 2010 dosiahnuť rozsah 41,6 milióna kusov. Výstavbu finančne podporia spoločnosti Oak Investment Partners a Tudor Investment.
Plastové čipy sa považujú za dôležitý predpoklad pre vývoj moderných zariadení, napríklad, elektronického papiera. Plastové obvody sa na rozdiel od kremíkových dajú vyrábať pomocou jednoduchých tlačiarenských techník, podobných výrobe novín či plagátov, čím sa výrazne zníži cena spotrebnej elektroniky.
No zatiaľ sa neočakáva, že by plast nahradil kremíkové čipy, keďže výkonné počítačové procesory vyžadujú precízny dizajn a použitie ultračistých materiálov. Prvé komponenty budú mať rozmery päť až desať mikrometrov (milióntina metra), kým počítačové čipy obsahujú komponenty veľké niekoľko nanometrov (miliardtina metra). Plastic Logic teraz pracuje na 60-nanometrových komponentoch, ktoré by sa mohli používať napríklad v hračkách. Tie sú mnohokrát drahé práve kvôli kremíkovej technológii.
Plastic Logic je odnožou Cambridgeskej univerzity a plastové elektronické zariadenia vyvíja od roku 2000. Firma teraz pracuje na integrovaných obvodoch, ktoré sa nachádzajú za obrazovkami displejov. Jej prioritnou úlohou je vývoj elektroniky pre displeje elektronického papiera.
Tieto prenosné zariadenia by podľa BBC News mali byť schopné uchovávať texty v rozsahu niekoľkých tisíc kníh alebo časopisov a jedného dňa by mohli nahradiť tradičný papier, a teda aj knihy či noviny a časopisy.
Experti predpovedajú, že trh plastovej elektroniky by do roku 2015 mohol dosiahnuť hodnotu až tridsať miliárd dolárov.

Čo je plastová elektronika
Ide o oblasť, ktorá sa zameriava na zariadenia vyrobené z organických polymérov, čiže z vodivého plastu. Organické polyméry sú zlúčeniny, ktoré sa používajú prakticky vo všetkom -- vreckami na odpadky počnúc, solárnymi panelmi končiac.
Vysoko vodivé polyméry boli objavené začiatkom 60. rokov a už sa nachádzajú v niektorých prístrojoch. Napríklad Philips v roku 2004 ohlásil koncept pružného displeja a Cambridge Display Technology ich používa na výrobu organických diód LED. Na druhej strane plastové elektronické zariadenia vo forme, v akej ich chce vyrábať Plastic Logic, ešte neboli nikdy v masovej produkcii. Základom bude polyetylén tereftalát, používaný zväčša pri plastových fľašiach. Obvody budú natlačené na tabule z pružného plastu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:13