StoryEditor

Vlaňajšok bol pre Strojárne Chemes prelomový

23.05.2005, 00:00
Minulý rok bol z hľadiska stabilizácie pre Strojárne Chemes prelomový. Podnik sa po viacerých rokoch, keď hospodáril so stratou, dostal k nule.
Minulý rok bol z hľadiska stabilizácie pre Strojárne Chemes prelomový. Podnik sa po viacerých rokoch, keď hospodáril so stratou, dostal k nule. Obrat humenskej spoločnosti dosiahol približne 3 milióny eur, z toho asi 60 percent predstavovala výroba pre piatich hlavných zákazníkov. Strojárne sa zaoberajú výrobou dopravných systémov pre automobilový a ťažobný priemysel, tlakových nádob pre chemický priemysel a službami v oblasti presného obrábania a galvanických povrchových úprav. K najvýznamnejším odberateľom firmy patria Homag, Caterpillar a TMS, v oblasti chemickej výroby potom Slovnaft a francúzska spoločnosť Babcock Wanson - CNIM. Približne 80 percent produkcie smeruje do Nemecka a Rakúska.
Podľa konateľa spoločnosti Jána Kočana k pozitívnym zmenám v hospodárení sa Strojárne Chemes dopracovali zavedením viacerých racionalizačných opatrení. Jedným z nich bola zmena organizačnej štruktúry a vytvorenie troch obchodno-technických skupín. "Každá skupina, ktorú tvoria štyria, resp. piati ľudia, je zodpovedná za istý okruh zákazníkov. Práca v skupinách je postavená na osobnej zodpovednosti. Každý pracovník zodpovedá za svoju oblasť, napríklad za nákup, predaj, technickú prípravu výrobu alebo obchod, ako aj za to, že sa tovar vyrobí a dodá zákazníkovi v dohodnutom termíne," vysvetľuje Kočan. Dodacie termíny sú podľa neho zväčša štyri až osem týždňov.
Ďalšie zmeny v Strojárňach Chemes sa týkali odmeňovania. Vo firme sa vrátili k časovej mzde pre výrobných robotníkov, ale zároveň vytvorili úkolový systém pre výrobných manažérov, ktorí priamo riadia výrobných pracovníkov. Zjednodušením systému odmeňovania počas jedného roka vzrástla čistá produktivita práce v podniku o 98 percent. Firma tiež zaviedla nový informačný systém, na ktorom v súčasnosti beží celá spoločnosť, od účtovníctva, cez sklady, výrobu, plánovanie, nákup, údržbu, servis, až po predaj, expedíciu a ďalšie činnosti.
Súbežne s ním v podniku vytvorili nový controllingový systém. "V niektorých položkách sme zredukovali náklady na štvrtinu až pätinu. Kooperácie, ktoré ešte v roku 2003 dosahovali 28 miliónov korún, sme vlani znížili na necelé 4 milióny. Materiálové náklady v roku 2003 boli 50 miliónov, minulý rok už len 33 miliónov, a to pri porovnateľnom ročnom obrate," vymenúva Kočan zmeny, ktoré sa v Strojárňach Chemes udiali v posledných mesiacoch. Zníženie materiálových nákladov firma dosiahla pri náraste ich cien o 50, 60 a v niektorých prípadoch dokonca až o 80 percent.
Zvýšené nároky na stredný manažment v súvislosti s realizovanými zmenami priniesli problémy pri získavaní profesionálne zdatných ľudí do spomínaných obchodno-technických skupín, ale aj pre kvalifikované robotnícke profesie. "Chceme zvyšovať výrobu pre automobilový priemysel, preto potrebuje profesionálnu kvalifikovanú pracovnú silu. Pre robotnícke profesie si čiastočne pripravujeme ľudí vo vlastnej réžii, vrátili sme sa tiež k výchove mladých kádrov priamo z tunajšej odbornej školy. Niekoľkí študenti sa v rámci odbornej praxe zaúčajú na strojnom a technologickom vybavení u nás v závode," dodáva konateľ strojární.

Strojárne boli dlho súčasťou Chemlonu
Strojárne Chemes, ktoré boli založené v roku 1960, sú dcérskou spoločnosťou Chemesu Humenné. Dlho boli súčasťou Chemlonu a zaoberali sa výrobou náhradných dielcov pre stroje na výrobu chemických vlákien a ďalších chemických aparátov. Podnik postupne rozvíjal aj výrobu kompletných dopravných systémov. V súčasnosti produkciu Strojární Chemes poznajú prakticky všetci hlavní európski dodávatelia dopravných systémov pre renomované automobilové značky. Výroba pre automobilový priemysel predstavuje zhruba 40 až 50 percent z celkovej výroby. V oblasti tlakových nádob je to asi 30 percent, ostatnú časť tvorí presné obrábanie.

Vývoj hospodárenia v Strojárňach Chemes (tis. Sk)
 

2003

2004

2005*

Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT)

-1 015

-100

65,9

Zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITD)

-939

26,5

185

* Plán
Zdroj: Strojárne Chemes, s. r. o.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:07