StoryEditor

Magnezitka mení orientáciu

15.05.2007, 00:00

Popredný svetový výrobca magnezitových žiaruvzdorných materiálov Slovenské magnezitové závody Jelšava, potvrdil orientáciu na monolitické hmoty. Firma ich vlani predala najviac v histórii. Rozhodujúcou mierou sa podieľali na tržbách a ich odbyt vzrástol medziročne takmer o tretinu.
"Vyčerpali sme možnosti extenzívneho rozvoja. Rezervy vidíme v monolitických hmotách, ktoré majú vyššie kvalitatívne parametre a pridanú hodnotu," potvrdil Ondrej Šeševička, generálny riaditeľ spoločnosti. Rozhodujúcim sortimentom magnezitky boli dosiaľ tehliarenske a oceliarenske slinky. Podnikateľský plán na tento rok už počíta s menším objemom výroby, ale s jeho ekonomicky výhodnejšou štruktúrou.
Firma viac ako 85 percent produkcie exportuje spolu do vyše tridsiatich štátov. Polovica vývozu smeruje do Ruska a na Ukrajinu. "Považujeme za úspech, že na týchto trhoch s veľkou konkurenciou sme dosiahli nárast predaja a rozšírenie sortimentu," prízvukuje Šeševička.
Vlani sa spoločnosti podarilo získať nových odberateľov v Južnej Kórei, Srbsku, Macedónsku, Izraeli a Kolumbii. Posilnila si tiež pozíciu najväčšieho dodávateľa monolitických hmôt pre oceliarne U.S. Steel v Košiciach, Mittal Steel v Ostrave aj pre Třinecké železiarne Třinec.
Minulý rok dosiahli Slovenské magnezitové závody v medziročnom porovnaní pri vyšších výkonoch nižší zisk. Zatiaľ čo čistý profit klesol asi o štvrtinu na necelých 81 miliónov korún, finančné výkony mierne vzrástli na 2,3 miliardy. "Bol to veľmi zložitý rok. Pod hospodárenie sa negatívne podpísali rast cien energií aj zhodnocovanie koruny. Náklady na energeticky náročnú výrobu sa predražili oproti predchádzajúcemu roku takmer o 160 miliónov korún," tvrdí vedenie firmy.
"Napriek zhoršeniu ukazovateľov rentability sme ekonomicko-finančnú stabilitu spoločnosti ubránili," dodáva Jaroslav Švejkovský, podpredseda predstavenstva a finančný riaditeľ firmy.
Magnezitka vlani investovala viac ako 150 miliónov korún najmä do nákupu nových strojov, banských zariadení a do sprístupňovania zásob suroviny vo vlastnej bani. Je najväčším zamestnávateľom v okrese Revúca s trvalým nedostatkom pracovných príležitostí. Robí v nej okolo 1 300 ľudí s priemernou mesačnou mzdou 18 700 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 17:14