StoryEditor

Infraštruktúra brzdí prílev investícií

25.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády Robert Fico a predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók sa na včerajšom pracovnom stretnutí zhodli na tom, že bariéry v príleve priamych zahraničných investícií sú na Slovensku najmä v infraštruktúre krajiny a v štruktúre pracovnej sily.
Predseda priemyselnej komory uvítal stanovisko premiéra k pripravovanej novele Zákonníka práce. "Premiér jednoznačne povedal, že cieľom nie je zhoršiť pozíciu zamestnávateľov v pracovnom procese," konštatoval Mihók. Vláda sa podľa neho chce koncentrovať na oblasť bezpečnosti práce a na vylúčenie praktík, ktoré sa vyskytovali pri zmluvách na dočasný pracovný pomer. Nechce znižovať mobilitu pracovnej sily a posilňovať váhu odborov v procesoch vo firmách.
Mihók tiež vyjadril spokojnosť nad faktom, že vláda považuje za záväzok vstup Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009. "Hlavné dosahy, ktoré sa očakávajú, môžu pôsobiť nepriaznivo na niektoré skupiny obyvateľstva, a preto chce vláda vytvoriť širšiu formu komunikácie s podnikateľskými subjektmi, s dôchodcami a odborármi," povedal Mihók.
Účastníci stretnutia hovorili aj o zahraničnom obchode Slovenska, vonkajších ekonomických vzťahoch SR a pripravovaných aktivitách vlády v tejto oblasti. Veľký priestor však vidí v tejto oblasti aj v juhovýchodnej Ázii, a to v krajinách ako Čína, Vietnam, Malajzia a Indonézia. Pripomenul, že podľa neho sa výrazne zabúda na Indiu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:57