StoryEditor

Asseco smeruje na varšavskú burzu

29.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Softvérová firma Asseco Slovakia má ambíciu stať sa druhou slovenskou firmou, ktorá je priamo kótovaná na zahraničnej burze. Ako informovala spoločnosť, vstúpiť chce na varšavskú burzu. Na viedenskej a pražskej burze je už letecká spoločnosť SkyEurope.
"K hlavným dôvodom voľby varšavskej burzy patrí skutočnosť, že väčšinovým vlastníkom je poľská spoločnosť. Úlohu zohrávajú i pozitívne skúsenosti poľského partnera na tejto burze, rovnako ako aj jej vyššia likvidita," uviedla riaditeľka spoločnosti pre styk s verejnosťou Jana Hejjová.
Prospekt emitenta postúpila Asseco Slovakia koncom mája tohto roku Národnej banke Slovenska. "Banka prospekt schválila, čo znamená, že spoločnosť je opäť o krok bližšie ku kótovaniu na zahraničnej burze. Definitívnu zelenú by mala dať poľská autorita pre finančné trhy," dodala Hejjová. Asseco Slovakia chce svojím vstupom na varšavskú burzu hlavne získať zdroje na financovanie zahraničnej expanzie. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Jozefa Kleina sú hlavným cieľom firmy akvizičné aktivity v Českej republike. Budúci členovia skupiny by pritom mali byť poskytovateľmi IT služieb, mali by mať vedúcu pozíciu na svojom domácom trhu a potenciál na kontinuálny rast.
Okrem expanzívnych aktivít chce Asseco Slovakia posilniť aj svoju pozíciu na domácom slovenskom trhu, tiež ďalšími akvizíciami. Cieľom je rozšíriť portfólio poskytovaných služieb a rozšírenie skupiny zákazníkov v už existujúcich sektoroch. Asseco chce preto získať väčšinové podiely v stabilizovaných spoločnostiach.
"V týchto prípadoch spoločnosť neplánuje priamo zasahovať do manažovania akvizovaných spoločností," uviedla Hejjová. Príkladom akvizičných krokov spoločnosti je aj kúpa 51 percent akcií firmy Slovanet, ktorý je jedným z najväčších alternatívnych telekomunikačných operátorov na Slovensku.
Softvérový dom Asseco Slovakia je členom medzinárodnej kapitálovej skupiny Asseco. V prvom kvartáli tohto roka dosiahla spoločnosť tržby 298 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 07:25