StoryEditor

Hotelieri objavujú už aj východ

15.06.2007, 00:00
Problém s ubytovaním v luxusnom hoteli v Košiciach bude minulosťou. V najbližších štyroch rokoch by mali v metropole východu vyrásť hneď tri. Hotel Slovan, ktorého rekonštrukcia za sedemsto miliónov sa začne na jeseň, a nový kongresový hotel v polyfunkčnom objekte Cassovar, doplní päťhviezdičkový hotel v prímestskej obci Barcza. Tento prvý hotel najvyššej kategórie v metropole východu vznikne rekonštrukciou stredovekého Barczayho kaštieľa.

Problém s ubytovaním v luxusnom hoteli v Košiciach bude minulosťou. V najbližších štyroch rokoch by mali v metropole východu vyrásť hneď tri.
Hotel Slovan, ktorého rekonštrukcia za sedemsto miliónov sa začne na jeseň, a nový kongresový hotel v polyfunkčnom objekte Cassovar, doplní päťhviezdičkový hotel v prímestskej obci Barcza. Tento prvý hotel najvyššej kategórie v metropole východu vznikne rekonštrukciou stredovekého Barczayho kaštieľa.
Investícia za štvrť miliardy korún premení historický objekt s rozľahlým parkom na hotelový komplex so stovkou izieb a desiatkou apartmánov. Jeho súčasťou budú stravovacie a wellnes služby, ako aj kongresová sála s kapacitou tristo miest a podzemné garáže. V hoteli nájde prácu asi sto ľudí.
Projekt je výsledkom verejno-privátneho partnerstva medzi samosprávnym krajom a spoločnosťou Pactum. Investorom je novozaložená spoločnosť Interhotely Košice, v ktorej bude mať desatinový podiel Košický samosprávny kraj.
Za spoločnosťou Pactum, ktorá zvíťazila vo verejnej súťaži najlepším návrhom na využitie kaštieľa, stojí Alexander Várady. Ten v minulosti spolupracoval s rodinou Rezešovcov v hoteloch Slovan v Košiciach, Dukla v Prešove a v Grandhoteli v Starom Smokovci. V súčasnosti sa venuje turistickým službám, ekonomickému poradenstvu a konzultáciám pri získavaní peňazí z eurofondov.
Podľa Váradyho lepšia lokalita v Košiciach nie je. Hotel bude v tichom prostredí blízko mesta, pár kilometrov od letiska a dvoch priemyselných parkov v Kechneci a Pereši. Rekonštrukcia kaštieľa by mala byť hotová do konca budúceho roka a prvých hostí prijme v roku 2009.
V tom istom roku by mal byť k dispozícii aj vynovený štvorhviezdičkový hotel Slovan a o rok na to hotel rovnakej kategórie v komplexe Cassovar. Spolu poskytnú návštevníkom Košíc vyše šesťsto najluxusnejších ubytovacích miest.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:24