StoryEditor

CO2 zmení priemysel

23.01.2008, 23:00
Európska komisia zasadila včera nepríjemnú ranu svojmu priemyslu. V rámci ambiciózneho energeticko-ekologického balíčka opatrení na zníženie emisií CO2 rozhodla o významnej zmene v systéme emisných povoleniek.

Zatiaľ čo v rámci Kjótskeho protokolu až 90 percent emisných povoleniek dostávali podniky zdarma od svojich štátov, od roku 2013 bude väčšina súčasťou aukcie. Cieľom tohto pritvrdenia v oblasti emisií oxidu uhličitého je podľa agentúry Bloomberg zdražiť emisie tak, aby únia splnila svoj cieľ a znížila ich do roku 2020 oproti hodnotám z roku 1990 o 20 percent.

Najviac doplatia elektrárne
Podmienky pre jednotlivé sektory nebudú rovnaké. Najhoršie dopadli energetické podniky, ako sú elektrárne. Ako totiž komisia stanovila, "tie podniky, ktoré svoje výdavky budú schopné preniesť na spotrebiteľov, si od roku 2013, keď nastúpi nový systém, budú musieť kúpiť 100 percent emisných povoleniek. Zatiaľ ich mali prideľované od štátu väčšinou zdarma. To sa podľa reakcie viacerých predstaviteľov nevyhnutne odrazí na cenách elektrickej energie. Agentúra Reuters predpokladá, že tieto náklady presunuté na spotrebiteľa budú navyše rásť, pretože objem povoleniek spadajúcich pod aukčný systém klesne. Do roku 2020 by to malo byť o 21 percent.
Návrhy už celé týždne kritizujú energetici aj eurokomisár pre priemysel Günter Verheugen. Podľa komisára sa spotrebitelia nevyhnú zvýšeniu cien elektriny. "Tieto návrhy zvýšia cenu elektrickej energie pre domácnosti a podniky. To sa ľuďom musí otvorene povedať," skritizoval plán komisie. Ako informovala agentúra Reuters, tlak na elektrárne produkovať väčšinu elektriny z ekologických zdrojov by napríklad podľa niektorých zástupcov Európskej únie mohol znamenať zvýšenie cien elektriny o 10 až 15 percent.
Predseda Európskej komisie kritiku odmietol a vyhlásil, že európske domácnosti celý balíček až toľko stáť nebude. "Ľudia budú musieť dodatočne zaplatiť maximálne tri eurá týždenne (približne 102 Sk).
Úľava pre oceliarov
O niečo lepšie dopadli podniky v tzv. energeticky náročných sektoroch, kam patria napríklad hlinikárne, oceliarne a cementárne. Európska komisia totiž v poslednej chvíli ustúpila ich aj Verheugenovmu tlaku a na nový systém budú môcť na rozdiel od elektrární nabiehať postupne s tým, že prvý rok sa ich aukcia ani nebude týkať. To znamená, že aj spoločnosti na Slovensku US Steel, Holcim či Slovalco budú od roku 2013 dostávať emisné povolenky ešte zdarma. Ako Verheugen povedal pre nemeckú televíziu, "nie je proti tomu, aby únia bola príkladom pre svet, je však proti tomu, aby spáchala ekonomickú samovraždu".
Najmä silná oceliarska loby varovala, že v prípade zahrnutia do aukčného systému bude nútená presunúť časť produkcie do lacnejších krajín ako Čína alebo India. "Tým by si (Európska únia) príliš nepomohla. Ak by sme boli nútení presunúť časť našej výroby mimo územie Európy, budeme potom musieť veľkú časť produktov zasa dovážať, čo nakoniec iba zvýši emisie skleníkových plynov," povedal pre agentúru Reuters prezident Európskej konfederácie oceliarskeho priemyslu a výkonný riaditeľ britsko-holandských oceliarní Corus Philippe Varin. Práve Varin najskôr vedel, o čom hovorí. Tieto oceliarne začiatkom minulého roka kúpila indická spoločnosť Tata Steel. Tá by v prípade zvýšenia nákladov na výrobu ocele v Európe nemala problém presunúť produkciu do lacnejšej Indie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 11:08