StoryEditor

Nákupné zóny: prenajaté a zavreté

18.05.2009, 00:00
Nájomníci nových obchodných centier váhajú s otvorením svojich prevádzok a vyčkávajú na lepšie časy. Klesajúca kúpyschopnosť a presuny zákazníkov za nákupmi do susedných krajín urobili svoje.

"Hlavu v smútku“ majú aj majitelia obchodných komplexov, ktorí sa snažia urobiť všetko pre to, aby pritiahli čo najviac záujemcov o podnikanie v ich priestoroch. Zohnať kvalitný priestor na dobrom mieste dnes nie je žiaden problém a novinkou je aj možnosť dohadovania cien prenájmu.

Otvorila len štvrtina
Jednou z firiem, ktorá zápasí s týmto problémom, je nákupné centrum Centro Nitra. Jeho prvá časť funguje už tri roky a je plne obsadená. Pred niekoľkými dňami otvoril investor druhú časť objektu, kde pribudlo sedemtisíc štvorcových metrov prenajímateľnej plochy. Podľa výkonného riaditeľa Mariána Petríka tam však zatiaľ svoje prevádzky otvorila len zhruba štvrtina nájomníkov. "Projekt sa narodil do veľmi ťažkého obdobia a situácia pri obsadzovaní priestorov preto nebola ľahká. Problém nie je ani tak v tom, že by chýbali záujemcovia - väčšia časť plôch je už obsadená nájomníkmi. Viacerí z nich však svoje prevádzky ešte neotvorili,“ tvrdí riaditeľ.

V novej časti Centro Nitra má byť spolu 35 prevádzok - značkové obchody, reštaurácie, päť prevádzok s rýchlym občerstvením, pošta, autoumyváreň, očná optika či lekáreň. Dôvody zdržania pri otvorení jednotlivých obchodných priestorov sú nedostatok financií na zariadenie a rozbehnutie prevádzky, vyčkávanie na jesenné mesiace či chýbajúce kolaudačné rozhodnutie.

Burger nepríde
Niektoré zahraničné spoločnosti však svoj avizovaný príchod do našich nákupných centier zrušili úplne. Príkladom je americký reťazec Burger King, ktorý je druhou najväčšou sieťou rýchleho občerstvenia na svete. Ešte vlani v lete predstavitelia tejto skupiny uzavreli dohodu s firmou AmRest Holdings, ktorá mala prevádzkovať reštaurácie tejto značky nielen u nás, ale aj v Českej republike a Slovinsku. Pre finančnú krízu však Američania svoje zámery prehodnotili a expanziu na trhy strednej Európy odložili na neurčito.

Problém so získaním dostatočného počtu budúcich nájomníkov, ale aj so samotným financovaním stavby, má i bratislavská akciovka Euro City Park. Výstavba ich nákupno-zábavného centra, ktoré malo vyrásť na brehu rieky Nitra, je už niekoľko mesiacov pozastavená. Investor avizuje, že stále pracuje na viacerých alternatívach budúceho využitia tohto rozostaveného objektu. "Rokujeme tiež s viacerými záujemcami o vstup do tohto projektu. Predpokladám, že zhruba do dvoch mesiacov by sme o ďalšom osude stavby mohli vedieť viac,“ povedal pre HN zástupca Euro City Parku Peter Kuliffay.

Myslia na nájomcov
Jedným z najväčších developerov podnikajúcich v retailovom segmente je skupina HB Reavis Group. Podľa hovorcu Romana Karabelliho majú momentálne rozostavané dve nákupné centrá Aupark. Prvé z nich plánujú dokončiť koncom roka v Piešťanoch, druhé na jar budúceho roka v Žiline. "Na nezáujem záujemcov o prenájom obchodných priestorov sa zatiaľ sťažovať nemôžeme. Tento problém sa podľa mňa viac týka firiem, ktoré sa zamerali na kancelárske priestory,“ tvrdí Karabelli, podľa ktorého nepristúpili ani k výraznejšiemu zníženiu nájomného. "Nájomné sa snažíme vždy nastaviť tak, aby sa podnikateľovi darilo a aby mal zisk. Berieme pritom vždy do úvahy umiestnenie priestorov, kúpnu silu v lokalite a viaceré ďalšie faktory. Paušálne však nájomné určite neznižujeme,“ konštatuje na margo súčasnej situácie na trhu.

Podľa Viliama Maurera z firmy YSP, ktorá sa zaoberá prenájmom priestorov v obchodných centrách, nájomcovia v súčasnosti viac selektujú medzi jednotlivými centrami, zohľadňujú rôzne okolnosti - najmä polohu, umiestnenie, kúpnu silu v regióne. "Vnímame tlak na ceny nájmu. Nedá sa však paušálne povedať, že by vo všeobecnosti klesli ceny pri všetkých projektoch. Je to veľmi individuálne. Závisí najmä od lokality, od toho, či ide o sieťového operátora alebo nájomcu pôsobiaceho len na jednom mieste, ako aj ďalších okolností,“ dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:56