StoryEditor

V Hronovciach má vyrásť nová papiereň

02.04.2009, 00:00

Celulózovo-papierenskému priemyslu na Slovensku pribudne nová konkurencia. V obci Hronovce pri Leviciach sa pripravuje výstavba novej papierne za 40,8 milióna eur, teda viac ako 1,2 miliardy korún. Za projektom stojí dánsko-maďarské konzorcium Portfolio Stars, ktoré na juhu Slovenska plánuje vyrábať hygienické viacvrstvové papierové výrobky. Pôjde najmä o toaletný papier, servítky, vreckovky, kuchynské utierky a podobný sortiment papierovej hygieny.

Bez vplyvu na prostredie
Nová investícia má už v prvej fáze vytvoriť okolo 150 pracovných miest. Papierenská fabrika, ktorá má byť dokončená už v budúcom roku, bude špecifická v tom, že sa nemá vôbec zaoberať výrobou celulózy z drevnej hmoty. Investor dokonca nepočíta ani so spracúvaním zberového papiera. Podľa koordinátora projektu Ondreja Juhásza by takýto technologický postup mohol mať negatívny vplyvy na životné prostredie, čomu sa chcú vyhnúť. "Namiesto toho budeme nakupovať už spracovanú celulózu. Z nej sa budú následne vyrábať viacvrstvové hygienické papierové výrobky. Počíta sa s použitím špičkových zariadení z talianskej firmy Over Meccanica, ktorá sa zaoberá výrobou technológií pre papierenský priemysel," tvrdí Juhász.

Celulózu dovezú
Celulózu, ako základnú surovinu na výrobu hygienického papiera, chce firma Portfolio Stars dovážať zo Škandinávie a z Južnej Ameriky. Podľa realizačnej štúdie by to malo byť lacnejšie, ako jej nákup na Slovensku. Fabrika ročne spotrebuje okolo 30-tisíc ton celulózy, ktorú budú po plnom nábehu výroby spracúvať v trojzmennej prevádzke. Starosta obce Hronovce Róbert Csudai zámer plne podporuje, pretože je ohľaduplný k životnému prostrediu a zároveň prinesie nové pracovné miesta. "V pripravovanej priemyselnej zóne obce by malo v priebehu najbližších rokov nájsť uplatnenie okolo 400 ľudí. Okrem samotnej papierne tam skupina Portfólio Stars uvažuje aj o výstavbe ďalšej prevádzky. Tá sa má orientovať na výrobu betónovej krytiny," dodáva starosta.

Papiera je prebytok
Na Slovensku sa na produkciu papierových hygienických výrobkov zameriavajú firmy Metsä Tissue Žilina a SHP Harmanec. Obe vyrábajú toaletný papier, hygienické vreckovky, kuchynské utierky a servítky. Na podobný sortiment sa špecializuje i menšia firma Fiam z Prešova. V súčasnosti všetky papierenské podniky pracujú na plné kapacity a v súvislosti s recesiou na trhu neavizovali zatiaľ žiadne obmedzenie výroby či hromadné prepúšťanie.

Podľa predsedu Správnej rady Recyklačného fondu Juraja Dlhopolčeka je však problém so zberovým papierom, ktorého je u nás, ale i v celej Európe, prebytok. Ročne sa u nás spracuje okolo 210-tisíc ton tejto druhotnej suroviny. "Na Slovensku sa dostávame do stavu, že máme viac zberového papiera, ako dokážeme v papierenskom priemysle spracovať," zdôraznil Dlhopolček s tým, že zákazníci si čoraz viac žiadajú sortiment s obmedzeným použitím zberového papiera. Rastie tiež záujem o vysokokvalitné dvoj- a trojvrstvové produkty papierovej hygieny s vysokou belosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:55