StoryEditor

Železničiari vyhlásili vedeniu boj

10.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Bezprostredne po uplynutí ultimáta, ktoré dal vedeniu Nemeckých železníc Deutsche Bahn odborový zväz nemeckých rušňovodičov GDL, avizovala včera táto organizácia na štvrtok ďalší štrajk v rámci regionálnej dopravy. Oddnes sa predpokladá štrajk v miestnej doprave a na rýchlodráhach, uviedol včera na zasadnutí predstavenstva šéf GDL Manfred Schell. Štrajk na rozdiel od 3-hodinovej akcie v piatok minulý týždeň potrvá teraz celý deň. "Zamestnávateľ očividne nechce ďalej rokovať, ale chce eliminovať GDL. Začíname boj," vyhlásil Schell.
"Začneme vo štvrtok a pokračovať budeme v piatok, pondelok a utorok," dodal Schell. Členovia GDL požadujú zvýšenie svojich platov o 31 percent a samostatnú mzdovú dohodu.
Nemecké železnice prijali kvôli štrajkom náhradných rušňovodičov a počas štrajku budú fungovať podľa pohotovostného plánu. Spoločnosť Deutsche Bahn, ktorú nemecká vláda plánuje do roku 2009 čiastočne sprivatizovať, rokuje s GDL o zvýšení platov už niekoľko mesiacov, avšak stále bezvýsledne. GDL, ktorá združuje 34-tisíc zamestnancov železníc, sa sťažuje na nízke platy v porovnaní s ostatnými európskymi štátmi. Počas septembrových rokovaní s vedením železníc však odborová organizácia odmietla 4,5-percentné zvýšenie platov, ako aj ďalšie ponuky, ktoré boli podľa nej nedostatočné.
Deutsche Bahn je najväčšou železničnou a prepravnou spoločnosťou v Európe, ktorá denne prepraví viac než 5 miliónov cestujúcich a disponuje približne s 28-tisíc vlakovými súpravami. Minister dopravy Wolfgang Tiefensee upozornil na to, že dlhodobejší štrajk by mohol mať pre nemeckú ekonomiku "katastrofálne následky".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:59