StoryEditor

Brusel a Moskva chcú zjednotiť štandardy

14.06.2007, 00:00

Európska únia, ktorá je s Moskvou v spore pre zákaz dovozu poľského mäsa do Ruska, má záujem zjednotiť európske a ruské bezpečnostné potravinové štandardy. Na splnenie tohto plánu minie Brusel asi 4 milióny eur.
EÚ uviedla, že jej experti z oblasti zdravia zvierat a rastlín budú 30 mesiacov spolupracovať s ruskými úradmi na vytvorení spoločných štandardov, pričom svojich ruských kolegov budú taktiež učiť, ako zvýšiť kontrolu nad kvalitou a bezpečnosťou potravín. Celý projekt povedú britská skupina BSI British Standards Group a v Hamburgu sídliaca GFA Consulting Group.
Vzájomné vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú napäté už asi 18 mesiacov, odkedy Moskva zakázala dovoz poľského mäsa a poľnohospodárskych produktov do Ruska. Kremeľ tvrdí, že poľské mäso zakázal, pretože našiel falošné inšpekčné certifikáty. Varšava však trvá na tom, že jej mäso je bezpečné a zákaz má politické pozadie.
Ruskí a európski experti tento rok už poľské mäso skúmali, pričom EÚ zaslala Moskve správu, v ktorej uviedla, že nevidí dôvod na ďalšie zachovávanie embarga. Ruský veterinárny dozorný orgán Rosselchoznadzor však tvrdí, že dokumenty študoval, ale stále nedostal všetky odpovede týkajúce sa bezpečnosti poľských potravín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:40