StoryEditor

Americký Wabash odchádza zo Slovenska

05.05.2009, 00:00

Krakovany -- Americký producent senzorov a elektronických riadiacich systémov Wabash Intermediate Holding na Slovensku končí. Fabriku, ktorú prevádzkuje v priemyselnom parku Krakovany pri Piešťanoch, do konca augusta úplne zatvorí. O prácu príde všetkých 92 zamestnancov vrátane manažmentu.

Nevhodná orientácia
Konateľ dcérskej spoločnosti Wabash Technologies Igor Žúbor včera pre HN zrušenie fabriky potvrdil, avšak odmietol ho bližšie komentovať. "Môžem povedať len toľko, že ide o opatrenie nášho majoritného vlastníka, ktorý sa rozhodol stiahnuť zo slovenského trhu," povedal konateľ. V závode, ktorý je v prevádzke len necelých päť rokov, sa vyrábajú rôzne komponenty do automobilov. Ide hlavne o produkciu rôznych druhov senzorov, najmä do motorov, prevodoviek, ako aj ďalších aplikácií. "Práve automobilový priemysel je jediným odvetvím, pre ktoré momentálne dodávame. Táto úzka špecializácia je v dnešnej dobe veľkou nevýhodou," naznačil Žúbor jeden z hlavných dôvodov zrušenia závodu.

Chceli expandovať
Americký investor pôsobí na Slovensku už od roku 2004. S výrobou začal v Piešťanoch, neskôr sa z prenajatých priestorov presťahoval do novopostavenej fabriky v Krakovanoch. Ešte vlani na jar firma avizovala výrazné rozšírenie tejto prevádzky. Projekt mal v prvej fáze stáť okolo 2,15 milióna eur, ďalšie investície chceli vložiť do technologických zariadení a vybavenia fabriky. Z týchto plánov nakoniec zišlo.

Väčšina produktov zo slovenskej dcérskej spoločnosti nesmeruje priamo do automobiliek, ale k ich systémovým dodávateľom. Finálne dielce donedávna odoberali napríklad automobilky BMW, Ferrari, PSA Peugeot Citroën a ďalšie.

Skupina Wabash vlani vyrobila viac ako 20 miliónov senzorov a ďalších technologických prvkov.

Ostatní ostávajú
V priemyselnom parku Krakovany pôsobí viacero menších a stredne veľkých firiem. Podľa starostu obce Vladimíra Mihálika zatiaľ nemajú informácie o tom, že by túto zónu plánovali opustiť ďalší investori. Najdôležitejšie výrobné prevádzky v tejto lokalite má lichtenštajnská spoločnosť Kaiser Eastern Europe, ktorá vyrába autocisterny. Švajčiarska firma Stürm zasa v obci prevádzkuje centrálu na finálne spracovanie, skladovanie a distribúciu hutníckych materiálov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:43