StoryEditor

Detroitom budeme v roku 2010

26.02.2008, 23:00

Dve nové automobilky PSA Peugeot Citroën v Trnave a Kia Motors v Žiline sa tento rok v počte vyrobených vozidiel dostanú na úroveň blízku zabývanému bratislavskému Volkswagenu. Francúzi včera oznámili, že na Slovensku do konca decembra vyrobia 200-tisíc áut, Kórejčania by ich chceli dokončiť 225-tisíc. Nemecká automobilka si plánuje udržať vlaňajších 240-tisíc vyrobených osobných áut.
Zo slovenských výrobných liniek trojlístka svetových automobiliek teda v tomto roku zíde dohromady 665-tisíc vozidiel. Na porovnanie, vlani u nás VW, Peugeot a Kia vyrobili 570-tisíc áut. Slovensko tak potvrdzuje predpovede analytikov a smeruje k titulu najväčšieho výrobcu áut na svete po zohľadnení počtu obyvateľov. Svetovým lídrom sa staneme do roku 2010, kedy sa Peugeot aj Kia priblížia k svojim tristotisícovým kapacitám.
Trnavský závod francúzskej automobilky vlani medziročne viac ako strojnásobil výrobu modelu Peugeot 207 na vyše 177-tisíc vozidiel. Tento rok spustí skúšobnú produkciu nového modelu. Na jeho plnú výrobu má fabrika nabehnúť v roku 2010. Kórejčania vlani v Žiline vyrobili 145-tisíc automobilov. Plnú kapacitu závodu, a to výrobu 300-tisíc vozidiel ročne, by mala Kia v Žiline dosiahnuť taktiež do roku 2010.
Slováci autá radšej vyrábajú ako kupujú. Všetky tri automobilky hlásia, že na domácom trhu umiestňujú od jedného do dvoch percent svojej produkcie. Drvivá väčšina áut s nálepkou Made in Slovakia končí na európskych exportných trhoch, najmä v Nemecku.
Na trojicu automobiliek sú naviazné stovky dodávateľských firiem. Len na výrobe v bratislavskom Volkswagene sa podľa generálneho riaditeľa závodu Andreasa Tostmanna podieľa až tisícka dodávateľov, z ktorých je zo Slovenska necelá tretina. Rovnaký podiel dodávateľov má totiž firma v Nemecku, Česku a Maďarsku. Podľa Tostmanna bude nevyhnutné tento stav zmeniť a so zvyšujúcimi sa tlakmi na znižovanie nákladov a zvyšovanie produktivity sa budú musieť aj dodávatelia priblížiť k výrobcovi a naďalej sa bude musieť zlepšovať dodávateľská sieť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:38