StoryEditor

Obchodníci: predaj z dvora je rizikom

17.03.2009, 23:00

Rôzne podomácky vyrobené pochúťky a špeciality živočíšneho pôvodu by sa už v najbližších mesiacoch mohli dostať na stoly koncových zákazníkov. Takzvaný predaj z dvora, ktorého legislatívny návrh pripravil rezort pôdohospodárstva, umožní farmárom a drobným podnikateľom predávať svoje produkty priamo spotrebiteľovi -- teda bez akéhokoľvek sprostredkovateľa či veľkoobchodu. Nariadenie, ktoré má pomôcť hlavne obyvateľom vidieka a agroturistike, sa však vôbec nepáči veľkým obchodníkom s potravinami. Tvrdia, že predaj z dvora prinesie iba únik daní a poplatkov, ale i ohrozenie zdravia zákazníkov. Ľudia sa podľa nich dostanú k jedlám a nápojom, ktorých kvalita a hygiena sú prakticky nekontrolovateľné.

Stop mobilným predajcom
S predajom potravín priamo z dodávky či nákladného auta sa možno vo vidieckych obciach stretnúť bežne aj v súčasnosti. Populárne sú najmä hydina, mäso, vajcia, chlieb, pivo či alkoholické nápoje. Podľa predsedu spotrebného družstva COOP Jednota Slovensko Gabriela Csollára mnohí z týchto "mobilných predajcov" porušujú hygienické, daňové, správne a ďalšie predpisy. "Pripravovaná legislatíva úprava o predaji z dvora preto prinesie ešte väčší zmätok do tejto nie dobrej praxe. Takíto podnikatelia navyše môžu ohroziť život a zdravie obyvateľstva predajom potravín, jedál a nápojov nekontrolovateľnej kvality," tvrdí Csollár. Predaj z dvora podľa neho tiež prispeje k rozmachu priekupníctva a nekontrolovaným dovozom živočíšnych produktov zo susedných krajín.

Vládne nariadenie o predaji z dvora už slovenská strana schválila a momentálne čaká na potvrdenie v Bruseli. Nový systém umožní priame dodávky malého množstva prvotných produktov živočíšneho pôvodu ku konečným spotrebiteľom. Pôjde najmä o predaj rýb, surového mlieka, vajec, včelieho medu, zveriny a čerstvého mäsa z hydiny a králikov. Úprava sa však netýka hovädzieho, bravčového či jahňacieho mäsa, ktoré nie sú produktmi prvovýroby a podľa legislatívy EÚ sa môžu spracúvať iba v schválených prevádzkarňach, a nie priamo na farme.

Účelové argumenty?
Hovorca rezortu pôdohospodárstva Stanislav Háber včera pre HN označil všetky argumenty veľkých obchodníkov s potravinami za účelové a nepravdivé. "Je to výlučne záležitosť konkurenčného boja. Obchodníci sa obávajú, že im kvôli predaju z dvora klesnú tržby, preto robia všetko pre to, aby zavedeniu tejto úpravy do praxe zabránili," tvrdí Háber. Opodstatnenosť predaja priamo z fariem podľa neho dokazujú aj pozitívne skúsenosti z Rakúska, Nemecka, Francúzska a ďalších krajín EÚ, kde má tento systém dlhoročnú tradíciu. Spotrebiteľom zároveň umožní získať za prijateľné ceny čerstvé produkty domáceho pôvodu, ktoré neboli priemyselne upravované a sú bez prídavných látok či technologických zásahov.

"Obavy z nedostatočnej hygieny či daňových únikov sú úplne irelevantné. Všetci prvovýrobcovia, ktorí prejavia záujem o predaj z dvora, musia byť riadne zaregistrovaní, spĺňať hygienické kritériá a viesť si jednoduchú agendu," dodáva Háber.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:56