StoryEditor

Spišské párky bude chrániť Brusel

05.03.2008, 23:00

Slovenské a české mäsokombináty sa dohodli, že v Bruseli spoločne požiadajú o registráciu takzvaných "zaručene tradičných špecialít". Majú sa nimi stať -- Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky a Špekačky.
Zväzy spracovateľov mäsa na Slovensku a v Česku tým dosiahnu, že tieto výrobky budú môcť niesť svoje označenie len vtedy, ak majú požadované zloženie a kvalitu. Slovenský zväz zastrešuje šesť najväčších mäsokombinátov -- Hrádok Mäsokombinát, Mecom Humenné, Mäso Spiš, PM Zbrojníky, Svaman a Tauris.
Z procesu prihlasovania stiahli výrobky: Šunková saláma, Nitran, Strážovská saláma, Ipeľská klobása, Inovecká trvanlivá saláma a Bravčová domáca klobása. "Výber výrobkov pre registráciu v Bruseli ako 'Zaručená tradičná špecialita' prebiehal po vzájomnej dohode slovenských výrobcov podľa obchodnej úspešnosti výrobku s cieľom zabezpečiť takémuto výrobku so zaužívaným obchodným názvom vyrovnanú kvalitu," povedala Eva Tomášová, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Proces prihlasovania výrobku nie je jednoduchý. Základ tvorí prihláška, ktorá špecifikuje výrobok z hľadiska jeho zloženia a technologického postupu výroby. O registráciu výrobkov na európskej úrovni žiadajú slovenskí spracovatelia mäsa z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je zabezpečenie kvality. Znamená to, že výrobok bude mať tradičnú kvalitu, bude vyrábaný pod jedným názvom a v jednom trhovom druhu.
Spracovatelia tvrdia, že takto chcú chrániť v prvom rade spotrebiteľa. "Na trhu dochádza k modifikáciám receptúry výrobkov pod uvedenými názvami. Na trh sa dostáva niekoľko druhov a niekoľko variácií výrobku s jedným názvom a tiež rôzne úrovne kvality. Kto chce udržať kvalitu, nie je schopný cenovo konkurovať a poctivý výrobca tak prehráva konkurenčný boj," dodáva Tomášová. Podľa spracovateľov žiadosť o zápis výrobku s výhradou názvu zabezpečí, že zákazník sa nedostane do omylu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:36