StoryEditor

AOL priznal možnosť nadhodnotenia príjmov

Americký mediálny gigant AOL Time Warner oznámil, že "pravdepodobne nadhodnotil" príjmy v internetovej divízii America Online v hodnote asi 49 mil. USD. Táto suma predstavuje približne 1 % z celkového obratu. Účtovné praktiky celej skupiny v súčasnosti vyšetruje aj americká Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) a ministerstvo spravodlivosti. V sťažnosti podanej na SEC sa hovorí, že AOL Time Warner zle rozoznala tri platby pre America Online ako príjmy z reklamy. Firma však oznámila, že Davida Colburna, pracovníka zodpovedného za reklamné zmluvy, už prepustila.
Ako uviedla britská spoločnosť BBC, AOL Time Warner odmietla komentovať okolnosti, za ktorých D. Colburn minulý týždeň odišiel. D. Colburn bol výkonným viceprezidentom spoločnosti a šéfom obchodnej divízie. No aj napriek tomu sa akcie firmy počas stredajšieho obchodovania zvýšili, a to hlavne vďaka dodržaniu termínu na podpis výročnej správy a vládou požadovaného vyhlásenia, že výsledky firmy sú pravdivé. Podľa AOL Time Warner podozrivé transakcie vyšli najavo za posledných 10 dní vďaka internému vyšetrovaniu. Tri podozrivé transakcie sa uskutočnili v období medzi októbrom 2000 a 31. marcom tohto roku. Výkonný riaditeľ AOL Time Warner Richard Parsons povedal, že celkové interné prešetrovanie by sa malo skončiť približne koncom septembra. Nezabudol však dodať, že firma chce v tomto smere ísť ďalej a realizovať dodatočné interné kontroly. Vyšetrovanie SEC sa zameriava hlavne na obvinenia, že materská spoločnosť ovplyvňovala predaj reklamy v America Online za posledné dva roky v hodnote 270 mil. USD. Niektorí pozorovatelia boli presvedčení, že stanovisko mediálneho gigantu zníži tlak na podozrenia z nečestných účtovných praktík. AOL Time Warner však musí čeliť aj obvineniam zo strany vlastných akcionárov. Tí obvinili firmu z podvodu, konkrétne, že sa snažila pred nimi zatajiť klesajúce príjmy z reklamy v America Online.
"Údaje sa teraz zverejnili a nie sú až také strašné. Celá záležitosť bola iba honom na čarodejnice," povedal Ajay Mehra, manažér fondu spoločnosti Columbia Management Group. Ako uviedol nemecký denník Handelsblatt, pripravenosť vrcholných manažérov podpisovať účtovné výkazy môže prispieť k tomu, že sa už neobjavia ďalšie škandály v amerických firmách. Podpismi na účtovných výkazoch firiem kótovaných na burze si manažéri majú získať opäť dôveru investorov. Po viacerých účtovných škandáloch v posledných mesiacoch klesla aj hodnota akcií. Mnoho Američanov práve vďaka tomu prišlo o úspory, ktoré previazali s akciami firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:58