StoryEditor

Problémové huty DAM nevyrábajú

09.01.2003, 23:00

Huty DAM Steel Rt. v Miškovci, ktoré sú od apríla 2001 vo vlastníctve talianskej spoločnosti Cogne, odstavili výrobu. Dôvodom je podľa vedenia fabriky neschopnosť postaviť taký obchodný plán na tento rok, ktorý by vyhovoval vlastníkom. Huty nakupujú základnú surovinu, ktorou je železný šrot, drahšie, ako ich konkurencia. Rovnako drahšie získavajú elektrickú energiu a nedostávajú žiadnu štátnu podporu, ako podobné prevádzky v Českej republike a v Poľsku, uviedla Monica Pirovanová, predsedníčka predstavenstva spoločnosti.
V dôsledku odstavenia produkcie ostalo doma viac ako 1 500 zamestnancov na nútenej dovolenke. Ak sa situácia nevyrieši v priebehu 2 týždňov, bude nutné odstávku predĺžiť. Nie je však vylúčený ani odchod talianskeho vlastníka, dodala. Vedenie spoločnosti žiada od štátu, aby mu pomohol pri konsolidácii. Nie však finančne, ale zabezpečením rovnakých podmienok ako má konkurencia, ktorá môže do roku 2006 dostávať štátnu podporu vo forme rôznych výhod.
Vlani fabrika dosiahla tržby vo výške 16 mld. HUF a vykázala stratu 2 miliardy forintov, pričom pod polovicu z nej sa podpísali vysoké ceny za elektrickú energiu. Miestny energetický podnik EMÁSZ totiž získal do svojho vlastníctva od predchádzajúceho majiteľa fabriky tamojšiu trafostanicu a upravenú elektrinu predáva hutám drahšie. Rokovania o jej cene alebo o odpredaji transformátorového zariadenia medzi dodávateľom a odberateľom sa ťahajú bezvýsledne už 8 mesiacov. Huty DAM boli v rokoch 1998 -- 2000 vo vlastníctve VSŽ, a. s., Košice. Košická spoločnosť v nich získala za symbolický dolár 77-percentný podiel. Nedokázala v nich však krízu zvrátiť. Na jar 2000 skončili v konkurze. Od začiatku 90. rokov sa v nich vystriedalo viacero vlastníkov. Napriek desiatkam miliárd forintov štátnej pomoci však stále hospodárili stratovo a trpeli prezamestnanosťou. Podľa odborníkov sa ukazuje, že si s nimi nevedia rady ani Taliani, ktorý za ne zaplatili 4,35 mld. HUF, ďalších 5 miliónov forintov sa zaviazali preinvestovať a počet zamestnancov zredukovali na menej než desatinu oproti pôvodnému stavu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 05:25