StoryEditor

Blackwater má v Iraku skončiť

25.10.2007, 00:00
Kontroverzná bezpečnostná firma Blackwater, ktorá sa do pozornosti dostala v poslednom období za postrieľanie irackých civilistov v Bagdade, má svoje dni v Iraku údajne spočítané. Aj keď správa amerického ministerstva zahraničných vecí z tohto týždňa priamo nehovorí o budúcnosti spoločnosti, dáva podľa expertov tušiť, že tá v Iraku skončí.

Kontroverzná bezpečnostná firma Blackwater, ktorá sa do pozornosti dostala v poslednom období za postrieľanie irackých civilistov v Bagdade, má svoje dni v Iraku údajne spočítané. Aj keď správa amerického ministerstva zahraničných vecí z tohto týždňa priamo nehovorí o budúcnosti spoločnosti, dáva podľa expertov tušiť, že tá v Iraku skončí. Podľa správy totiž po ukončení vyšetrovania streľby v Bagdade zo strany FBI, americké veľvyslanectvo v Bagdade by malo oznámiť, či "ďalšie poskytovanie služieb firmou Blackwater je v súlade s misiou USA v Iraku". Preložené doslova to podľa stránky McClatchy Newspapers znamená, že firma by v krajine mala skončiť. Viacerí dôstojníci a právnici sa totiž už sťažovali, že spôsoby Blackwater podkopávajú stratégiu boja proti terorizmu a poškodzujú postavenie Američanov v očiach irackého obyvateľstva.
Otázky pre Busha
Kauza súkromnej spoločnosti sa pritom ani zďaleka nekončí. Jej vyšetrovanie Výborom pre dohľad a vládne reformy totiž vynieslo na svetlo sveta ďalšie podivné aktivity Blackwater. Ako informovala agentúra AP, okrem streľby do obyvateľov Bagdadu vyšetrujú haváriu transportného lietadla patriaceho firme počas misie v Afganistane, pričom sa ukazuje, že príčinou je najatie si neskúsených mladých pilotov. Firma bude musieť vysvetliť aj pokus jej zamestnancov vyviezť z Iraku dve bojové lietadlá, ktoré Bagdad dodnes márne žiada späť, platby rodine zastreleného strážcu irackého viceprezidenta, pašovanie zbraní a hlavne pozadie kontraktov medzi firmou a vládou USA. Podľa šéfa výboru Henryho Waxmana totiž nie je vylúčené, že spoločnosť ukrátila USA na nezaplatených daniach zo mzdy len za minulý rok vo výške 31 miliónov dolárov tým, že svojich zamestnancov oficiálne v dokumentoch uvádzala ako kontrahentov. To sa už môže dotknúť aj americkej administratívy, nakoľko podľa Washington Post demokratický senátor John Kerry požiadal vládu Georgea Busha, aby "vysvetlila, akú úlohu hrala pri možnom krátení daní zo strany Blackwater". Americké bezpečnostné firmy dostávajú ročne vyše 570 miliónov dolárov na ochranu konvojov a diplomatov v Iraku, Afganistane a Izraeli a väčšina z týchto peňazí ide práve Blackwater.
Ďalší na muške
Jej kauza nevyhovuje ani ďalším spoločnostiam, nakoľko obrátila pozornosť aj na ne. Ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová v utorok nariadila na sprísnenie dohľadu nad všetkými bezpečnostnými firmami, a tak vyšetrovanie neminie ani konkurenciu Blackwater, firmy Triple Canopy a Dyncorp. Na druhej strane, ak "prejdú," mali by prevziať väčšinu úloh po Blackwater.
Spojené štáty však sprísnenú kontrolu svojich firiem nenariadili náhodou. Pre ne je určite výhodnejšie, aby vlastné súkromné firmy kontrolovali samé, a nie aby tie spadali pod kontrolu Iraku. Iracká vláda totiž práve včera oznámila, že ruší imunitu zahraničných bezpečnostných firiem v krajine a vypracovala zákon, pod ktorý budú firmy spadať. A to dokonca aj s tým rizikom, že by všetky potom z Iraku odišli. Ako pre denník Guardian povedala iracká ministerka pre ľudské práva Vidždán Micha'il Sálimová, pri spáchaní trestného činu v Iraku sa páchateľ musí zodpovedať na území jej krajiny. Bagdad reagoval nielen na incidenty Blackwater, ale aj ďalších firiem. Začiatkom októbra zabili zamestnanci austrálskej Unity Resources Group dve iracké Arménky a nedávno streľbu do ľudí spustila aj britská firma Erinys.
Nenahraditeľní
Teraz však hrozí, že tieto firmy by mohli z Iraku odísť. Ešte pred týždňom totiž varovali, že pod iracké zákony spadať nechcú. Podľa Washington Post je bezpečnostný priemysel je pre americkú armádu nenahraditeľný, ročne využije od 20- do 30-tisíc zamestnancov týchto služieb, ktorými si kompenzuje nedostatok vojakov. Ak by mali vstúpiť do platnosti plány Bagdadu, pravdepodobne všetky odídu. Sálimová síce tvrdí, že to by nebol problém, pretože všetky ich aktivity by prevzali vojaci, skutočnosť je však presne opačná. Vojakov je málo a firmy často preberajú ich funkcie. Tento rok napríklad Američania plánujú presunúť do pôsobnosti súkromných bezpečnostných firiem operácie za ďalších 1,5 miliardy dolárov (35,2 miliardy korún).
Odchod firiem by bol katastrofou pre diplomatov či zahraničné podniky v ropnom a stavebnom priemysle. Tie samé uprednostňujú ochranu práve zo strany skúsených a lepšie platených bývalých vojakov zamestnaných v bezpečnostných firmách. Dokonca aj už očakávaný odchod Blackwater z Iraku nebude jednoduchý. Dyncorp a Triple Canopy majú totiž oveľa menej ľudí a potrebného vybavenia než ich kontroverzný konkurent.

Problémy Blackwater v Iraku (od 1. 1. 2005 do 17. 9. 2007)
-- jej zamestnanci sa podieľali na 196 incidentoch s použitím zbrane
-- v 164 prípadoch strieľali ochrankári prví
-- zabili alebo zranili len v Iraku 33 ľudí
-- v 162 prípadoch poškodili majetok
-- 28 zamestnancov (ešte pred 16. septembrom) za streľbu firma prepustila

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 21:04