StoryEditor

Yukos dodal do USA prvú ropu

08.07.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Do houstonského prístavu v americkom Texase priplával prvý tanker so surovou ruskou ropou zo spoločnosti Yukos. Na vplávaní prvej lode s ropou z Ruska do prístavu boli v stredu prítomní členovia Kongresu z Texasu, predstavitelia spolkového štátu i ďalší verejní činitelia. Informoval o tom anglický denník Financial Times.
Na tejto udalosti sa vyzdvihuje predovšetkým to, že USA našli nový zdroj dodávok ropy z nečlenského štátu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. A cenné je aj to, že ropa nepochádza z Blízkeho východu. Predstaviteľ Yukosu v USA Bruce Misamore povedal, že ak Yukos zvýši ťažbu suroviny, USA sa môžu stať novým trhom pre jeho firmu i Rusko.
Podľa šéfa Yukosu Michaila Chodorkovského sú však dodávky ropy do USA spojené s niektorými problémami. Americký trh je pre ruské ropné spoločnosti zatiaľ dosť vzdialený a otázkou je, do akej miery budú môcť na ňom dosahovať zisk za predaj suroviny. Pri vysokých nákladoch je preň rozhodujúca cena suroviny.
Predstavitelia ruskej ropnej spoločnosti Lukoil však na americký trh hľadia s oveľa väčšou nádejou. Po vybudovaní arktického terminálu pre ťumensko-pečorskú ropu ju budú môcť dopravovať do USA po severnej morskej ceste oveľa lacnejšie ako ich ostatní ruskí konkurenti. Tí využívajú niekoľko tisíc kilometrov dlhé ropovody, ktorými sa ich produkt dostane do tankerov v prístavoch Baltického mora. Lukoil v USA úspešne prevádzkuje Gettyho sieť čerpacích staníc. Benzín do nich dopravuje zo svojej bulharskej rafinérie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 17:23