StoryEditor

Spoločností sa viac predá ako založí

07.01.2008, 23:00

Slováci si na svoje podnikanie čoraz častejšie nechajú založiť spoločnosť na mieru. Vytvoriť si firmu je možné na celom Slovensku aj takmer do desiatich dní. Keďže po daňovej reforme u nás platí rovnaké daňové zaťaženie pre fyzické aj právnické osoby a v podnikaní neručiť pritom celým majetkom, po právnej forme v rozbiehajúcom sa biznise tak siaha čoraz viac ľudí. Spoločnosť s právnou formou "s.r.o." je tak dostupná ako kvôli cene, tak aj pre ľubovoľný počet jej zakladateľov. V konkurenčnej ponuke zakladajúcich firiem si tak možno nechať vytvoriť spoločnosť už takmer za sedemtisíc korún. Dodatočné náklady však mnohokrát prevyšujú desiatky tisíc.

Počet rozhoduje
Podľa Lukáša Kocúna, riaditeľa Pro Management, sa celkové náklady na nové spoločnosti pohybujú v priemere medzi 25- až 30-tisíc Sk. Postačuje pritom už len pošta alebo internet. "Závisí to od počtu spoločníkov, konateľov a rovnako aj počtu živností, ktoré chce nová spoločnosť vykonávať," vysvetľuje Kocún.
Čím viac predmetov podnikania chce spoločnosť mať, tým viac totiž zaplatí na kolkoch pre živnostenský úrad a poplatkoch u notára. "Klientom preto odporúčame, aby do predmetu podnikania dali len tie činnosti, ktoré budú aj naozaj vykonávať. Tým sa zredukujú zriaďovacie náklady na založenie novej spoločnosti, keďže každý živnostenský list je potrebné v dvoch exemplároch zaslať registrovému súdu," dodáva Kocún.
Od novembra minulého roku sa totiž poplatok za živnosť odvodzuje od počtu vydaných živnostenských listov. Mnohí budúci podnikatelia preto môžu ešte počítať so systémom, ktorý platil pred týmto obdobím. "Vtedy totiž platila tarifa tisíc korún na akýkoľvek počet živností," objasňuje Kocún.
Ceny nových eseročiek pritom môže určovať počet samotných spoločníkov, čím menej, tým lacnejšie. Rovnako sa počíta s tým, či novú firmu vlastnia aj zahraniční spoločníci. V takých prípadoch sa cena zakladajúcej spoločnosti s ručením obmedzeným môže násobne predražovať.

Šetrič času
Popri vznikajúcich firmách podľa klientskych požiadaviek rastie aj počet takzvaných ready-made spoločností. Výhoda, ktorá sa s takýmito firmami spája, však spočíva v úspore času a prekročení byrokratických problémov. Myslieť však pri ready-made firmách sa nedá na všetko.
"Väčšina týchto spoločností je vytvorená pre tie najbežnejšie predmety podnikania. Ak klient chce podnikať v oblasti, na ktorú ready-made nemá živnostenský list, musí si ho vybaviť dodatočne," tvrdí Kocún.
Na konečnú cenu sa tak nabaľujú ďalšie náklady. Zároveň nikdy si klient nemôže byť istý minulosťou firmy. Pokiaľ čas nehrá najdôležitejšiu úlohu, ready-made nemusí byť aj z hľadiska marže zakladajúcej spoločnosti najvýhodnejšia voľba. Napriek tomu podľa Juraja Kavackého zo spoločnosti CreoBusiness "v poslednom čase rastie záujem práve o hotové spoločnosti ready-made. Dalo by sa povedať, že ľudia šetria stále viac času, preto spoločnosti kupujú radšej hotové ako zakladajú nové".
Dodáva, že pri kúpe hotovej firmy je možné ušetriť až polovicu času a klient môže podnikať ešte v deň kúpy spoločnosti. "Ak zákazník potrebuje poobede uzavrieť dôležitú zmluvu, stačí, ak si ráno kúpi hotovú spoločnosť a v ten deň ju môže aj používať," približuje dnešný systém Kavacký.

Firmy zakladáme najlacnejšie
Spomedzi okolitých krajín je Slovensko, čo sa týka zriaďovacích nákladov na firmu, najlacnejšie. "V susednom Poľsku za spoločnosť účtujeme zhruba 3 000 eur, v Česku je to 35-tisíc českých korún, Rakúsko má hranicu pri 2 900 eurách vrátane poplatkov," tvrdí Kavacký. Z hľadiska právnej formy je klasická spoločnosť s ručením obmedzeným najvýhodnejšia. Dvestotisícové imanie je totiž potrebné preukázať, ale nie je potrebné ho zložiť, pritom zakladateľom môže byť aj cudzinec bez trvalého pobytu u nás. Ceny rapídne rastú pri akciovkách. "Náklady na jej založenie sa pohybujú od 65-tisíc korún a základné imanie je milión korún," konkretizuje Kocún.

Koľko stojí eseročka (v Sk)
Kolok na jednu živnosť 100
Kolok na viazanú alebo remeselnú živnosť 500
Kolok na koncesiu 1 000
Zápis do Obchodného registra 10 000
Založenie spoločnosti* 9 500
* cena je približná

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 14:21