StoryEditor

Do zahraničia smerujú miliardy korún

04.08.2008, 00:00
Komentár HN:
Úsmev a vrásky manažérov

Pre vrcholového manažéra každej firmy je jej zisk meradlom jeho vlastného úspechu. V závislosti od neho sa mu vyplácajú odmeny, môže si byť istý svojím ďalším zotrvaním vo firme, alebo môže očakávať ďalší kariérny postup v rámci nadnárodnej spoločnosti a pripravovať sa na sťahovanie svojej rodiny do mesta či krajiny budúceho pôsobenia v zahraničí.

Najväčšie akciovky u nás totiž naďalej každoročne vyplácajú miliardy korún na dividendách. Tie boli tento rok v podobe vyplatených dividend vyššie o kurzový rozdiel slovenskej koruny oproti euru spôsobovaný jej ustavičným posilňovaním. Napriek tomu, že najväčšie zisky si udržuje Slovenský plynárenský priemysel, zarábať sa darí aj nadnárodným telekomunikačným operátorom. Spoločnosť Orange Slovensko z minuloročných ziskov vyplatí svojej francúzskej matke France Telecom 5,5 miliardy korún. Podľa hovorcu firmy Orange Richarda Fidesa budú tohtoročné dividendy dokonca vyššie o ďalších 300 miliónov. Spolu tak akcionári získajú 5,8 miliardy korún.
Akcionárov poteší aj spoločnosť Slovak Telekom. Z vlaňajšieho zisku im do konca októbra tohto roka vyplatí na dividendách tri miliardy korún, väčšinový podiel (1,53 miliardy korún) bude smerovať do materského Deutsche Telekomu, ktorý je 51-percentným akcionárom skupiny Slovak Telekom. Celkové výnosy skupiny firiem Slovak Telekom, do ktorej patrí aj mobilný operátor T-Mobile, vlani dosiahli 31,5 miliardy korún a medziročne vzrástli o 3,1 percenta. Najväčšia telekomunikačná skupina firiem u nás dosiahla čistý zisk 6,2 miliardy korún.


Slovenský plynárenský priemysel v minulom roku zaznamenal čistý zisk 19 miliárd korún, čo však v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 24 percent. Samotná materská spoločnosť SPP zaznamenala v tomto období čistý zisk 16,8 miliardy korún, čo je o 7,2 miliardy menej než v predchádzajúcom roku 2006.
Podľa šéfa SPP Philippeho Bouclyho ovplyvnil minuloročné hospodárenie firmy najmä globálny rast cien energií a mimoriadne teplé počasie, čo malo vplyv na predaj zemného plynu. "V minulom roku sme dosiahli najnižší zisk za uplynulých päť rokov. Pre mimoriadne teplé počasie v úvode minulého roka a pokračujúci trend znižovania energetickej spotreby sme zároveň zaznamenali historicky najnižší objem predaja zemného plynu,“ tvrdí Boucly.
Napriek tomu akcionári ukrátení nebudú. Do konca tohto roka sa im má totiž vyplatiť podiel zo zisku vo výške 24 miliárd korún. Okrem dosiahnutého zisku tak pôjdu do peňaženiek akcionárov aj dividendy z nerozdeleného zisku minulých rokov.
Práve v tejto súvislosti sa čoraz viac objavujú informácie, že sa zahraniční akcionári úspešných slovenských firiem pred naším prechodom na euro snažia vyťažiť zo svojich slovenských dcérskych firiem pri výhodnom kurze slovenskej koruny oproti euru čo najviac peňazí, keďže v budúcnosti už s výhodnejším kurzom, vzhľadom na náš prechod na euro, rátať nemôžu.
Dcérska spoločnosť maďarského MOL-u, rafinéria Slovnaft, vlaňajšok na dividendách ohodnotila na 5,5 miliardy korún. "Za posledné tri roky Slovnaft vyplácal svojim akcionárom dividendy pravidelne. Rekordérom sa stala rafinéria v roku 2005. Zahraniční podielnici vtedy dostali za každú akciu 377,5 koruny, a celkovo tak zo zisku Slovnaftu odišlo 7,8 miliardy korún, čo je necelých 90 percent. Trend sa rafinéria snažila udržať aj v nasledujúcom roku 2006. "Za rok 2006 spoločnosť vyplatila akcionárom na dividendách 7,49 miliardy korún, čo v prepočte na akciu predstavuje 363 korún. Čistý zisk spoločnosti pritom dosiahol 6,3 miliardy korún. Na výplatu dividend sa teda použil aj zisk z minulých rokov,“ naznačuje hovorca Slovnaftu Anton Molnár.
Miliardové dividendy vyplácajú každoročne svojim akcionárom aj slovenské banky. Tie priebežne vyplácajú svojim majiteľom v zahraničí priemerne 1,35 miliardy korún. Hoci bol rok 2006 úspešnejší najmä pre akcionárov najväčšej slovenskej banky v rukách Rakúšanov Slovenskej sporiteľne, tá totiž vtedy vyplatila svojej rakúskej matke Erste bank 2,2 miliardy korún, minulý rok si udržala výšku dividend na úrovni vyše 1,5 miliardy korún.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:57