StoryEditor

Turizmus a letectvo sa nedokázali zotaviť

Cestovný ruch a letecké odvetvie sa nedokázali zotaviť ani rok po teroristických útokoch z 11. septembra. Po atentátoch na USA veľké turistické koncerny stratili zákazníkov a mohli tak zabudnúť na vysoké ročné prírastky, ktoré dosahovali pred osudným dňom. Už aj tak veľké problémy leteckých spoločností sa po útokoch ešte zväčšili, ale ako uviedla agentúra dpa-AFX, podľa časti expertov teraz to už nie sú útoky, ktoré zhoršujú situáciu, ale celosvetový hospodársky útlm.
"Jedenásty september je silný psychologický faktor. V súčasnosti sa však už nepovažuje za hlavné kritérium," povedal Alexander Kachler z firmy Merck Finck & Co. Iní odborníci sú však stále presvedčení, že 11. september a strach z ďalších teroristických útokov spoločnosti naďalej zaťažujú. Možnosť ďalších útokov je preto aj v súčasnosti témou číslo 1. Z dlhodobého hľadiska je však možné túto situáciu aj využiť, a ten, kto je odvážny, nakupuje teraz akcie za nízku cenu. Letecké odvetvie je však oslabované hlavne v dôsledku útlmu a rastúcej konkurencie zo strany lacných leteckých prepravcov.
Krátko po útokoch začali viaceré letecké spoločnosti vydávať správy o nastávajúcej kríze. Tradičné aerolinky ako Swissair alebo belgická Sabena sa dostali do platobnej neschopnosti. Strach z teroristov a pokračujúce spomaľovanie svetového hospodárstva si už vo svete vyžiadali stratu okolo 100-tisíc pracovných miest.
Najviac krachov sa objavilo na kľúčovom americkom trhu. Aby nedošlo k rozsiahlym bankrotom, americká vláda poskytla leteckým prepravcom 5 mld. USD. No aj napriek tomu krízu pocítili viac americké spoločnosti než ich európski konkurenti. Najväčšia americká letecká firma American Airlines prepúšťa zamestnancov doteraz. Šiesta najväčšia americká spoločnosť US Airways už požiadala o ochranu pred veriteľmi a druhej najväčšej United Airlines, ktorá je aj partnerom nemeckej Lufthansy, hrozí platobná neschopnosť. Lufthansa zareagovala po útokoch prakticky okamžite a vytvorila prísny program znižovania nákladov, ktorý má spoločnosť priviesť opäť do zisku. Britská British Airways a španielska Iberia vykázali v poslednom štvrťroku prvýkrát po 11. septembri opäť zisk.
V turizme sa teroristické útoky podpísali pod najťažšiu krízu v odvetví. Najviac na útoky zareagovali zákazníci z Nemecka. K tomu všetkému sa pridal aj celosvetový útlm a navyše výmena národných mien na eurá. Aj keď tretí najväčší turistický koncern v Európe Thomas Cook a najväčšia európska cestovná agentúra TUI ohlásili mierne oživenie, celkovo odvetvie očakáva v tomto roku pokles obratu o 10 %. Podľa odborníkov sa obrat k lepšiemu v turizme, ako aj v letectve, očakáva najskôr až na budúci rok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:34