StoryEditor

Chémiu v Európe spája prísna legislatíva

25.06.2003, 00:00
Slovenský chemický priemysel, ako aj chemické zväzy z ostatných asociovaných krajín, budú zrejme širšie participovať na dobrovoľných aktivitách európskeho chemického priemyslu. Ich zmyslom je spojiť sily podnikov a spoluprácou zmenšiť dosahy prijatých opatrení na odvetvie. Na chemické firmy sa už tradične kladú vysoké požiadavky z hľadiska chemickej i environmentálnej legislatívy. V súčasnosti sa pripravuje jedna z najväčších reforiem európskej chemickej legislatívy za ostatných 30 rokov.
Informácie o látkach
Významnou dobrovoľnou aktivitou je iniciatíva Medzinárodnej rady chemických asociácií (ICCA) zameraná na oblasť veľkoobjemových výrob chemických látok. Zástupcom asociovaných krajín ju detailne predstavili minulý piatok na seminári, ktorý v Bruseli zorganizovala Európska rada chemického priemyslu (CEFIC). Cieľom iniciatívy je v spolupráci s OECD a jej členskými štátmi v roku 2004 pripraviť vybrané údaje o približne tisícke takýchto látok. Výrobcovia si totiž uvedomujú, že práve chemické látky vyrábané vo veľkých množstvách môžu silne vplývať na človeka i životné prostredie. Uviedla to pre HN vedúca Centra vzdelávania VÚSAPL, a. s., Nitra, Zuzana Zajacová.
Informácie o chemických látkach získané v rámci tejto iniciatívy chce priemysel využiť na splnenie požiadaviek budúcej európskej chemickej legislatívy. Tá totiž podstatne zmení podmienky výroby a uvádzania chemických látok na trh. "Povinnosť registrácie si vyžiada značné náklady zo strany výrobcov na získanie požadovaných údajov o chemických látkach testovaním," vysvetľuje Z. Zajacová.
Ďalšou zaujímavou dobrovoľnou aktivitou európskych výrobcov je program zameraný na hodnotenie environmentálneho rizika čistiacich a pracích chemických produktov.
Priestor pre názory
"Spoločné problémy a otázky dosahu novej európskej chemickej legislatívy by mali slovenské podniky riešiť v spojení s ostatnými chemickými výrobcami asociovanými v Európskej rade chemického priemyslu," myslí si koordinátorka projektu Responsible Care Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR Silvia Surová. Spolu so Z. Zajacovou pripomína, že aj slovenské podniky majú stále možnosť do 10. júla vyjadriť svoje pripomienky k pripravovanej európskej chemickej legislatíve na stránke http://europa.eu.int/comm.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:08