StoryEditor

Najbohatší Čech pokoril najbohatšieho Rusa

15.05.2008, 00:00
Moskovský arbitrážny súd ukončil dlho sa vlečúci spor, v ktorom sa proti najbohatšiemu Rusovi Olegovi Deripaskovi postavila firma patriaca pod impérium najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

Ten si ako úspešnejší v spore bude môcť ponechať vplyvný podiel v jednej z najväčších ruských poisťovacích spoločností Ingosstrach. Súd pritom iniciovala jeho česká investičná spoločnosť PPF Beta Investment Corporation, aj keď následne žaloby podali obe strany súčasne.

Ingosstrach proti PPF
PPF Beta Investment Corporation totiž kúpila cez dcérsku firmu Durbe, registrovanú na Cypre, 38,46 percenta akcií poisťovne Ingosstrach za 750 miliónov dolárov (v prepočte 15,3 miliardy Sk). Akcie patrili v minulosti najmä firmám, ktoré kontroloval poslanec a podnikateľ Alexander Mamut. Ten je zároveň spolumajiteľom siete obchodov s knihami Bookberry, v ktorej polovicu vo vlastníctve PPF Beta Investment Corporation kúpila talianska poisťovňa Generali.
Ingosstrach však podal na Moskovský arbitrážny súd žalobu na neplatnosť kúpy akcií od Alexandra Mamuta. Žalobca tvrdil, že Federálny protimonopolný úrad Ruska povolil nákup akcií firme Durbe, avšak akcie kupovala PPF Beta Investment. Súd žalobu zamietol s odôvodnením, že oba subjekty kontroluje ten istý majiteľ. Česká firma by tak mohla dostať nanajvýš pokutu do 500-tisíc rubľov (v prepočte 430,4 tisíca Sk). Ingosstrach má pritom odhadovanú hodnotu približne 2 miliardy dolárov.

PPF proti Ingosstrachu
Kellner Deripaskovi takisto nezostal nič dlžný. Žalobu na jeho spoločnosť podal najmä pre spôsob, ako sa ho Deripaska chcel "zbaviť". Deripaska totiž v poisťovni priamo kontroluje len 10-percentný podiel, zvyšných 50 percent kontroluje nepriamo cez spriaznené firmy, ktoré vlastní jeho materská holdingová spoločnosť Bazovyj element. Kellnerovu PPF pritom nielenže Ingosstrach napríklad nepozval ako menšinového akcionára na minuloročné jesenné valné zhromaždenie, ale väčšinový akcionár na ňom rozhodol, že štvornásobne zvýši základné imanie z 2,5 miliardy rubľov na 10 miliárd rubľov, čím v podstate znížil Kellnerov podiel. Predpokladal sa totiž úpis 7,5 miliardy akcií, každá za jeden rubeľ.
V dôsledku toho by tak mala PPF v poisťovni menej ako 10 percent akcií a aby zachovala svoje hlasovacie práva, musela by minúť viac ako 100 miliónov dolárov. PPF preto podala sťažnosť na regulačný úrad, ktorým je v Rusku Federálna služba pre finančné trhy, a zároveň spomínanú žalobu na súd.
Najprv súd prijal predbežné opatrenie, ktorým regulátorovi zakázal registrovať nové akcie, a následne aj Moskovský arbitrážny súd potvrdil neoprávnenosť takéhoto zvýšenia základného imania. Bazovyj element však chce podať odvolaciu žalobu proti rozhodnutiu súdu. Trvá na vydaní nových akcií. Väčšina analytikov sa však zhoduje v názore, že rozhodnutie prijaté v prospech českej skupiny bude mať pozitívny vplyv na investorov. Teraz je úplne očividné, že zahraniční investori môžu dosiahnuť ochranu svojich práv súdnou cestou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:24