StoryEditor

Virgin ide na burzu

22.08.2007, 00:00
Holding britského miliardára Richarda Bransona Virgin Group zvažuje uvedenie akcií leteckej spoločnosti Virgin Atlantic na burzu. Spoločnosť, ktorej hodnota sa odhaduje na 1,5 miliardy libier, v prepočte 74,4 miliardy korún, však zatiaľ neurčila žiadny konkrétny termín.
V článku je graf   V článku je tabuľka

Holding britského miliardára Richarda Bransona Virgin Group zvažuje uvedenie akcií leteckej spoločnosti Virgin Atlantic na burzu. Spoločnosť, ktorej hodnota sa odhaduje na 1,5 miliardy libier, v prepočte 74,4 miliardy korún, však zatiaľ neurčila žiadny konkrétny termín.

Branson mení stratégiu
Podľa denníka Financial Times Deutschland (FTD) to znamená výrazný Bransonov odklon od doterajšej stratégie. Už v roku 1986 uviedol holding so sídlom na Panenských ostrovoch na burzu, no o dva roky ho skúpil späť za polovičnú cenu. Charizmatickému Bransonovi (57), ktorý vybudoval svoje bohatstvo z ničoho a podľa Wikipedie jeho majetok dosahuje 7,8 miliardy dolárov, v prepočte zhruba 194,9 miliardy korún, sa totiž nepáčilo krátkodobé a úzke zameranie na výnosy.
Lenže zmenil názor. Zhruba dvesto firiem, ktoré sú združené v holdingu Virgin Group a ročne vykazujú obrat desať miliárd libier, sa majú viac sústrediť na výnosy. Holding má byť vedený skôr v štýle investičnej firmy, čo znamená, že firmy sa po zvýšení hodnoty môžu predať cez burzu s veľkým ziskom.
Na burze sa už tri roky obchoduje s akciami mobilného operátora Virgin Mobile, je tu aj austrálska letecká spoločnosť Virgin Blue a pripravuje sa debut americkej dcéry Virgin Mobile a siete fitness centier Virgin Active, píše FTD.

Pre a proti burze
Virgin Atlantic je považovaný za lukratívnu súčasť holdingu. Disponuje štátnym podielom na pristávacích a vzletových pozíciách na londýnskom letisku Heathrow a lieta do 27 cieľov v USA, Karibiku a Austrálii. Singapore Airlines vlastnia v spoločnosti 49 percent, čo však chce Branson odkúpiť pri vstupe na burzu.
Na druhej strane aerolínie nie sú práve v najlepšej kondícii, aby mohli vstúpiť na kapitálový trh v časoch, keď akcie konkurenčných spoločností rastú. Virgin zápasí s dôsledkami drahého paliva, vyšších daní a stratami novej dcéry v Nigérii. Podľa FTD to dokazuje aj medziročný pokles zisku zo 41,6 na 6,6 milióna libier, hoci obrat vzrástol o trinásť percent z 1,9 na 2,1 miliardy libier.
Isté problémy vznikli aj v prípade Virgin Mobile. Branson nedávno spojil svoje podiely s najväčším britským prevádzkovateľom káblových rozvodov NTL, ktorý odvtedy zmenil názov na Virgin Media. Branson je vo firme s dvanástimi percentami veľkoakcionárom. Virgin Media zvažuje akvizičné ponuky od finančných investorov, ktorí boli ochotní zaplatiť až desať miliárd dolárov, lenže pre turbulenciu na trhoch nemôžu nájsť partnerov medzi bankami.

Richard Branson
S podnikaním začal už v 15. rokoch, keď skončil so školou pre dyslexiu. Prvé dva projekty mu skrachovali - neuspel ako pestovateľ vianočných stromčekov, ani ako chovateľ anduliek. Prvý úspech zaznamenal s časopisom Student. Dráhu veľkopodnikateľa začal v roku 1971 založením siete predajní s hudobninami pod názvom Virgin Megastores. Vďaka jeho charizme a konkurencieschopnosti značka Virgin prudko rástla. Vzniká vydavateľstvo Virgin Records a v 80. rokoch založil leteckú spoločnosť Virgin Airways. Časopis Forbes ho s majetkom 3,8 miliardy dolárov zaradil na 230. miesto. Branson je známy podporou pre zamestnancov. Keď v roku 1993 získal od British Airways v mimosúdnom vyrovnaní za ohováranie pol milióna libier, všetky rozdelil ako odmeny. Dokonca aj v ťažkých časoch nepočuť v spoločnostiach Virgin slovo prepúšťanie.

Profil Virgin Atlantic
Založenie 22. júna 1984
Vlastníci Virgin Group – 51 %
Singapore Airlines – 49 %
Dcérske firmy Virgin Nigeria – 49 %
Destinácie 27
Počet zamestnancov 8 900
Počet lietadiel 34
Priemerný vek 5 rokov a 7 mesiacov
Počet prepravených  
cestujúcich vyše 50 miliónov
Počet posádok vyše 4 000
Počet pilotov vyše 700
Partneri Singapore Airlines
Continental Airlines
Bmi British Midland
South African Airways
Virgin Blue
Air China
America West
Zdroj: Virgin Atlantic


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:30