StoryEditor

France Télécom zvažuje kúpu TeliaSonera

18.04.2008, 00:00

Francúzska telekomunikačná spoločnosť France Télécom zvažuje možnosť uchádzať sa o prevzatie škandinávskeho operátora TeliaSonera, ktorého trhová hodnota sa pohybuje okolo 24 miliárd eur (778 miliárd Sk).
Akcie švédsko-fínskej firmy nato výrazne vzrástli, France Télécom sa, naopak, oslabila. Spojenie oboch firiem by vytvorilo telekomunikačný gigant s ročnými tržbami asi 63 miliárd eur a aktivitami vo Francúzsku, v Španielsku, Británii, Škandinávii a Pobaltí. France Télécom by získal prístup na rýchlo rastúce mladé trhy Európy a mohol by lepšie konkurovať najväčšej európskej telekomunikačnej skupine Deutsche Telekom.
Správa vo francúzskom denníku Le Figaro hovorí, že France Télécom má aj podporu francúzskej vlády, ktorá vlastní asi štvrtinu akcií firmy. France Télécom ani TeliaSonera správy nekomentovali. Akcie TeliaSonera včera vzrástli takmer o deväť percent. Kurz France Télécom, naopak, klesol o viac než päť percent. V TeliaSonera majú švédska a fínska vláda celkovo 50-percentný podiel, no švédska vláda chce svojich 37,3 percenta predať.
France Télécom ešte vo februári informoval, že chce expandovať na rozvíjajúcich sa trhoch aj v západnej Európe. Pre včerajšie vydanie britských Financial Times finančný riaditeľ spoločnosti Gervais Pellissier povedal, že firma skúma možnosť spojenia s TeliaSonerou, ale aj iné alternatívy, napríklad nórsky Telenor. Navyše dodal, že France Télécom sa v tomto ohľade neponáhľa.
Transakcia medzi France Télécom a TeliaSonera by urýchlila konsolidáciu telekomunikačného sektora v Európe. Deutsche Telekom už plánuje kúpu gréckej OTE a objavujú sa dohady o záujme španielskej Telefóniky o Telecom Italia.
Deutsche Telekom sa v minulosti o zahraničné akvizície veľmi nesnažil, no práve to mu skomplikovalo život. Pre stále klesajúci záujem o pevné linky, čo býval základ tržieb Deutsche Telekomu, musí spoločnosť prepustiť až 35-tisíc ľudí a ďalších 50-tisíc presunúť na menej platené pozície. Aj preto sa šéf spoločnosti René Obermann rozhodol podporiť akvizície zo strany mobilnej dcéry T-Mobile na trhoch, na ktorých už firma pôsobí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:18