StoryEditor

Pašerákom kaviáru odzvonilo

09.08.2007, 00:00

Obľúbený a drahý čierny kaviár pravdepodobne úplne zmizne z ruských obchodov a jedálnych lístkov luxusných reštaurácií. Postará sa o to novela zákona, ktorou Kremeľ vyhlásil vojnu pašerákom kaviáru.
Podľa denníka Die Welt doteraz sa čierny kaviár dostával do obehu s pomocou štátu. To, čo úrady skonfiškovali nelegálnym rybárom v delte Volgy, oficiálne predali do obchodov. No po novele zákona budú musieť úrady všetok skonfiškovaný kaviár aj jesetery zlikvidovať. Odborníci odhadujú, že ceny kaviáru stúpnu o polovicu, keďže pašeráci budú mať problémy dostať svoj tovar na trh. No podľa nich čierny výlov nezmizne, keďže tento obchod má hlboké sociálno-ekonomické a politické korene.
Odhadovaná hodnota kaviárového trhu v Rusku presahuje päťsto miliónov dolárov, v prepočte 12,1 miliardy korún. Keďže priemyselný výlov jeseterov je zakázaný od roku 2003, všetkých dvesto až tristo ton kaviáru, ktoré sa predávajú v obchodoch a reštauráciách, je skonfiškovaný tovar.
Reťazec kaviárovej mafie je dlhý. Začína sa rybármi, ktorí brázdia Kaspické more a lovia jesetery. Kaviár predávajú sprostredkovateľom, ktorí zabezpečia jeho balenie do plechoviek a "konfiškáciu". Peniaze si delia mnohí -- dozorný úrad pre rybolov, potravinársky úrad, polícia, pohraničníci a dokonca aj tajná služba FSB, píše Die Welt.
Obchod s kaviárom svojou ziskovosťou nemálo pripomína obchod s drogami. Ak kilogram kaviáru u pašeráka v delte Volgy stojí zhruba dvesto eur, v prepočte zhruba 6 670 korún, veľkoobchodná cena v Moskve je minimálne osemsto eur. Na západných trhoch pritom nie je problém kilo kaviáru predať až za šesťtisíc eur, keďže vzhľadom na vlaňajší zákaz vývozu sa do Európy dostalo o 45 ton kaviáru menej než v roku 2005.
Rusko môže v tomto roku vyviezť celkovo 23,5 tony, hoci ešte vlani Cites, konvencia OSN o ochrane ohrozených druhov, úplne zakázala vývoz. Dôvodom bol fakt, že Rusko nedostatočne chráni populácie jeseterov. Podľa Spiegel Online populácia kaspických jeseterov rok čo rok klesá, keďže pre kaviár musia byť usmrtené samičky. Len počet belúg, ktoré sú veľké ako biely žralok a dožívajú sa aj sto rokov, sa od 80. rokov znížil o 90 percent. Výlov zasahuje aj menšie sevrugy a ossietry, vymretie hrozí dokonca aj perzskému jeseterovi v Iráne, ktorého výlov spadá pod prísnu štátnu kontrolu.
Problém spočíva v tom, že samičky v závislosti od druhu sú plodné až po desiatich, dvanástich či osemnástich rokoch. Vzhľadom na nadmerný výlov sa teda populácia jeseterov nemôže zotaviť a kaspický kaviár sa čoskoro môže zmeniť na nostalgickú spomienku, uzatvára Spiegel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:55