StoryEditor

Silná koruna sa cien áut nedotkla

Avízo predajcov o zlacňovaní nových áut padá na Slovensku na kameň. Kým od začiatku tohto roka predpovedali postupom času nižšie ceny na trhu, realita je aj po zmene centrálnej parity iná. Najnovšie cenníky viacerých predajcov totiž uvádzajú podobné ceny za nováčikov výstavných sál ako v januári.

Snahou obchodníkov pritom bolo zohľadňovať v cenách áut čo najaktuálnejší kurz. Predajcovia tak odhadovali zľavy v desiatkach percent. "V poslednom čase došlo k zníženiu cien, a to o osem až desať percent,“ tvrdil pre HN Ľubomír Beňovič z marketingu Porsche Slovakia. Napriek odhadovanému klesajúcemu trendu, Volkswagen, ktorý v predaji zastupuje spoločnosť Porsche Slovakia, najpredávanejší model Golf dokonca v prepočte z eur zdražil o vyše 17-tisíc korún. Posun našej meny oproti euru sa pritom od začiatku roka posunul o viac ako 3,2 koruny v náš prospech.
Ceny podľa všetkého nemieni meniť ani najpredávanejšia značka áut u nás - Škoda. Ťahúň škodovkárskeho predaja modelu Fabia sa dnes predáva za rovnakú cenu ako napríklad v marci.

Kia nezlacnila
Februárové čísla cenníkov predajcov značky Kia sa rovnako neodlišujú od augustových, pričom zmeny podľa Silvie Tajblikovej, manažérky KIA Motor Sales Slovakia, očakávať nemožno. "Doteraz sme čakali na fixovanie cien a stanovenie konverzného kurzu a zohľadňovali aj postup konkurencie. Cenníky meniť nebudeme, pričom prebiehajú zľavy niektorých modelov. Ide však skôr o akciové ponuky než trvalé zníženie cien automobilu,“ dodáva.
Na vlne posilňovania koruny sa tak slovenský trh prerozdelil. K určitému zníženiu cien pristúpili najmä predajcovia značiek, ktoré sa na Slovensku nevyrábajú. Model Suzuki Swift zlacnil od začiatku januára aj o viac ako dvadsaťtisíc korún.

Lepšia výbava
Automobilka Peugeot Slovakia väčšinu zo svojich modelov áut nezlacnela. "Rozdiely v cenách sme premietli do špeciálnych sérií modelov. Silnejúcu korunu sme zohľadnili lepšími podmienkami pre firemných klientov a vyššou zľavou pri akciách na všetky modely Peugeot, a teda napríklad do zlepšenia výbavy jednotlivých automobilov,“ reaguje marketingová manažérka spoločnosti Ivana Orviská. Niektoré modely Peugeotu zlacneli o viac než 40-tisíc korún.
Prioritou pre automobilovú spoločnosť Ford bolo takisto zlacnenie väčšiny áut. Premietlo sa však do kvality a výbavy samotných áut. O koľko percentuálne sa ceny pozmenili, Soňa Lovíšková, manažérka Summit Motors Slovakia, ktorý je importérom značky Ford na Slovensku, nekonkretizovala. Dodala, že ceny pri niektorých automobiloch zostali rovnaké z dôvodu, aký uviedol konkurenčný Peugeot, a teda niektorým modelom zlepšili výbavu.

Rozhodli predajcovia
Silné značky sa zlacňovania na Slovensku vzdali na úkor predaja. "Cenníkové ceny sa nezmenili, pričom reakcie importérov na vývoj kurzu sú rozdielne. V prvej vlne sa predovšetkým sústreďujú na zatraktívnenie akčných ponúk. Až druhá vlna sa premietne do cenníkov automobilov,“ hovorí Peter Lehký, manažér pre predaj a marketing lídra trhu Škoda Auto Slovakia. Dodáva, že "pozitívny vývoj kurzu koruny sa teda premietol do akčných ponúk“, pričom v prípade, že dôjde ku zmenám, mali by sa odohrať už tento rok. Malo by však ísť o symbolické zmeny súvisiace so zaokrúhľovaním na celé čísla.
Ceny totiž ukotví spoločná európska mena. Prechod na euro preto zmeny neprinesie. Už doteraz sa totiž cenníky vozidiel v mnohých prípadoch prispôsobovali aktuálnemu kurzu, "preto sa blížiaci prechod na euromenu bezprostredne nedotkne zákazníkov“, vysvetľuje Beňovič.


Česi vo výhode
Škoda Auto zároveň nemala ako jediná dôvod oproti minuloročným ponukám zlacnieť. Kurz slovenskej koruny sa oproti českej zmenil len minimálne, a nie výrazne ako v prípade európskej meny. "Od mája však ponuku tvoria takzvané eurobonusy, ktoré zvýhodňujú nákup vozidiel práve v tomto období až o 50-tisíc korún. Model Fabia si tak zákazník môže zaobstarať už za necelých 260-tisíc korún,“ dodáva Lehký. Cenníky však všeobecne najpredávanejší model uvádzajú za 299-tisíc korún.
Tajbliková naznačuje možné dôvody konania predajcov. Mnohí totiž začiatkom budúceho roka pripravujú svoje kapacity na nové modely a uvoľňujú sklady, pričom prebytočné autá predávajú za nižšie ceny. Aj preto pokles cien áut niektorých značiek môže byť len dočasný.

K lacnejšiemu vozidlu sa však Slováci môžu dostať jeho kúpou v Česku. Koruna u susedov má stále otvorený priestor na posilňovanie, čo sa prejavuje aj na cene áut. Najnovší model Ford Mondeo je v ponuke v porovnaní so slovenskou zhruba o 140-tisíc nižší.
Takáto situácia na Slovensku pritom hrá do karát aj predaju prostredníctvom internetu. Nemenné ceny najpredávanejších modelov totiž vie internetový predaj zlacniť o niekoľko desiatok tisícov korún. Konkrétne tohtoročnú Fabiu možno na sieti zohnať o 50-tisíc korún lacnejšie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:56