StoryEditor

Novácku chemičku predá aj Penta

20.09.2007, 00:00
Penta sa pridáva k predaju Nováckych chemických závodov. Finančná skupina včera oznámila, že pripojí svoj 28-percentný podiel v chemičke k 72 percentám, ktoré sa snaží speňažiť

1. garantovaná.
"Deklarujeme záujem a pripravenosť postupovať tak, aby bol potenciálnemu záujemcovi ponúknutý kompletný balík akcií. Tým sa dosiahne najlepšia cena pre všetkých akcionárov," potvrdil projektový manažér Penty Pavel Petrík. Penta a 1. garantovaná sú jedinými akcionármi chemičky.

28 plus 72 nemusí byť 100
Hoci sa speňažiť Novácke chemické závody rozhodli obaja jej akcionári, neznamená to, že podnik kúpi niekto celý. Chemička je totiž výrobcom širokej palety anorganických aj organických chemikálií. Je teda možné, že podnik bude rozčlenený a predávaný strategickým špecializovaným investorom po divíziách. V súčasnosti o spôsobe predaja rozhoduje poradca Ernst & Young.
Novácke chemické závody sú jedným z troch najvýznamnejších podnikov horného Ponitria. Zamestnávajú viac ako tisícpäťsto pracovníkov a ročne predajú výrobky rádovo za 5,5 miliardy korún. Celkové ročné výnosy vlani presiahli 6,2 miliardy korún. Chemička minulý rok zarobila 56 miliónov.

Predaj na rozlúčku
Penta sa svojimi 28 percentami pridáva k predaju Nováckych chemických závodov len niekoľko dní po tom, ako speňažila svoje dve percentá v 1. garantovej, majoritnom akcionárovi chemičky v Novákoch. Pri extrémnej akcionárskej rozdrobenosti boli dve percentá v 1. garantovanej významným podielom.
Ceny ani mená kupcov akcií Penta nezverejnila s odvolaním sa vzájomné dohody. "My sme tieto akcie nekúpili. Nevylučujem však, že to bol niekto z klientov alebo partnerov našej spoločnosti," reagoval Maroš Sýkora, hovorca skupiny J&T, ktorá vystupuje v mene niekoľkých akcionárov 1. garantovanej s najväčšími podielmi.
Cyperská Tikka Investments, ktorú Penta označila za svojho klienta, začiatkom septembra predala svoje pohľadávky voči prešovským Solivarom a bratislavskému Štúdiu Koliba v nominálnej hodnote 710 miliónov korún. Štúdio aj Solivary vlastní 1. garantovaná a rovnako ako novácka chemička sú na predaj.
Penta zamestnáva 200 pracovníkov. V jej portfóliových spoločnostiach pracuje okolo 20-tisíc zamestnancov. Podniká predovšetkým v oblastiach energetiky, strojárstva, zdravotníctva, leteckej dopravy, obchodu, realít, telekomunikácií, zábavného priemyslu a privátneho bankovníctva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 13:57