StoryEditor

Zábavný park Vivendi v Šanghaji

08.12.2002, 23:00

Správa čínskeho veľkomesta Šanghaj schválila projekt tematického parku spoločnosti Universal Parks & Resorts, dcérskej firmy francúzskej skupiny Vivendi Universal, čím sa očividne vzdala predchádzajúceho úmyslu prerokovať tento plán s Walt Disney Co. Podľa údajov internetovej stránky britského denníka Financial Times pritom Walt Disney ešte pred niekoľkými mesiacmi potvrdil rokovania so šanghajskou vládou.
Šanghaj sa totiž nachádza ústí rieky Jang-ce a vďaka svojej 80-miliónovej a čoraz bohatšej populácii je vynikajúcim miestom pre park, ktorého plánovaná hodnota by mala dosiahnuť 870 miliónov USD. Zvolená lokalita sa nachádza v oblasti Pchu-tong, ktorej súčasťou je finančná štvrť Šanghaju a zároveň aj rozsiahle otvorené priestranstvo. Partnermi Vivendi Universal budú dve čínske štátne spoločnosti -- najväčší čínsky vlastník a prevádzkovateľ hotelov Shanghai Jinjiang a prevádzkovateľ neďalekej zóny voľného obchodu, skupina Waigaiqiao.
Podľa názoru pozorovateľov zrejme šanghajskú vládu znechutilo pomalé tempo rokovaní s Walt Disney a zároveň sa chcela vyhnúť uzatvoreniu rovnakej dohody, akú americká spoločnosť získala v Hongkongu. Analytici totiž túto zmluvu označili za nebezpečnú pre americkú firmu, hoci hongkonská vláda súhlasila s uvoľnením sumy v prepočte 2,88 miliardy USD na účasť pri financovaní výstavby parku a príslušnej infraštruktúry. Ako pre Financial Times povedala hovorkyňa Walt Disney, spoločnosť v blízkom čase neplánuje žiadnu ďalšiu zmluvu o tematickom parku v Číne a druhý tematický park v tejto krajine neotvoria pred rokom 2010.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:47