StoryEditor

Malá obec čaká veľkú investíciu

09.08.2007, 00:00
V Buzitke, obci s päťsto obyvateľmi neďaleko Lučenca, by sa mala v blízkej budúcnosti preinvestovať asi miliarda korún a vytvoriť stovka pracovných miest.

Neznáma firma má záujem využívať blízke čadičové lomy a v katastri obce vybudovať spracovateľský závod na čadičové dosky s ročnou kapacitou stotisíc ton. Produkcia má smerovať na východné trhy. Podľa starostu obce Stanislava Jačmeníka si záujemca prezrel pozemok, ktorý mu samospráva ponúkla a na jeseň má prísť s konkrétnou predstavou. Výšku investície ani meno investora preto zatiaľ nechcel uviesť. "Rokovania sú však na dobrej ceste," potvrdil.

Starostova firma
Nie je to však jediná investícia v malej obci. Osemsto miliónov korún do fabriky na výrobu bionafty z repky olejnej a do výstavby biogenerátora plánuje vložiť miestna spoločnosť Biotrend JPS. K dispozícii má dvadsaťhektárový obecný pozemok s prístupom k potrebným sieťam a médiám. Stavať chce začať po získaní povolení ešte tento rok.
Závod by mal ročne vyrábať 50-tisíc ton bionafty a zamestnať do päťdesiat ľudí. So spustením prevádzky počíta o rok. "Investíciu pokryjeme z úverových aj vlastných zdrojov a počítame aj s peniazmi z eurofondov," tvrdí starosta, ktorý je jedným z troch spoločníkov firmy Biotrend JPS.

Biogenerátor za sto miliónov
"Dodávky repky máme predbežne dohodnuté nielen z domácich zdrojov, ale aj z Maďarska a Česka," dodáva. Na ročnú produkciu bude potrebovať rafinéria okolo 150-tisíc ton repky z asi 50-tisíc hektárov pestovateľských plôch. Výstavba biogenerátora na výrobu elektriny, ktorý by mal spaľovať plyn vznikajúci pri produkcii bionafty, bude stáť okolo sto miliónov.
Pôvodne chceli investovať do rafinérie v Buzitke Rakúšania. Plánovali výrobu bionafty z takzvanej slonej trávy. Plodinu zamýšľali pestovať na tisíchektárovej ploche, ale zo zámeru neskôr zišlo. "S podobnými úmyslami sa tu už otočilo viacero investorov, ale neúspešne," konštatuje Jačmeník.

Biznis v škrupinke
Ekonomickú bilanciu obce zlepší aj orechový sad, ktorý sa má z terajších 33 rozrásť na 200 hektárov. Rodinná firma Ladislava Tóhta doň vysádza špeciálne šľachtené odrody vlašských orechov z Maďarska. Po jeho dokončení o dva roky by malo asi štyridsaťtisíc stromov dávať ročne úrodu päťsto až šesťsto ton orechov.
Tóth plánuje postaviť malú prevádzku na spracovanie orechov a zužitkovať všetky ich súčasti. Verí, že o orechy s jedinečnými vlastnosťami bude na trhu záujem. Jeho sad bude jedným z najväčších v Európe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:22