StoryEditor

Vírusy útočia už štvrťstoročie

03.08.2007, 00:00

Odkedy existujú počítače, šarapatia v nich vírusy. Všetko sa začalo pred 25 rokmi ako vtip.
Škodcovia sa v súčasnosti už neobmedzujú iba na počítače, ale veľmi účinne napádajú mobilné telefóny, vreckové počítače a dokonca aj kalkulačky. Pozoruhodná je rýchlosť šírenia nákazy. Podľa expertov sa úplne nový počítač s operačným systémom Windows môže nakaziť vírusom už v priebehu dvanástich minút, píše denník Financial Times Deutschland (FTD).
Prvý útok sa odohral v roku 1982 a spustil ho pätnásťročný školák Richard Skrenta pomocou programu zvaného Elk Cloner. Práve tento program je považovaný za prvý vírus.
Skrenta písal jednoduché programy a priatelia ho neustále obťažovali žiadosťami o nové hry. Preto sa rozhodol, že si z nich vystrelí a napísal vírus, ktorý napádal vtedy obľúbený počítač Apple II. Keď sa počítač spustil pomocou diskety, na ktorej bol uložený operačný systém, automaticky sa aktivoval aj vírus. Pri každom 50. štarte stmavol monitor a objavili sa na ňom Skrentove verše. Vírus nenarobil veľa škody, bol akurát otravný. Po ďalšom štarte pracoval počítač normálne.
Niektoré vírusy sa zapísali do povedomia verejnosti menom či originalitou. Podľa FTD prvým škodcom tohto typu bol Michelangelo, ktorý sa objavil v roku 1992. Každý rok 6. marca, čiže v deň výročia narodenia slávneho umelca, sa vírus objavil a prepísal súbory, dôležité pre činnosť operačného systému. Keďže vírus sa mohol prenášať iba cez určitý typ diskety a medzičasom sa presadili iné nosiče, Michelangelo postupne odumrel.
Nový typ vírusu bola Melissa, ktorá sa v roku 1999 v priebehu jedného víkendu rozšírila po celom svete. Melissa sa rozposielala mailom bez vedomia majiteľa počítača. Pre obrovské množstvo dát ochromila servery, no išlo o jednoduchý vírus a experti v krátkom čase zverejnili príslušný antivírusový program.
Poslednou "hviezdou" bol červ I love you z roku 2000, ktorý napáchal miliardové ekonomické škody. Vírus sa ukrýval v prílohe mailu a po otvorení sa rozposielal ďalej. V nakazených počítačoch vymazával alebo ukrýval súbory.
Keďže sa používatelia vedia chrániť pred podobnými škodcami, hackeri našli iný spôsob. Infikovali celé internetové stránky. Podľa FTD spoločnosť Sophos od januára do marca tohto roka nachádzala v priemere päťtisíc nakazených stránok denne.
Ďalším nástrojom je pružnosť vírusov. Hacker napíše menší program, ktorý sa v určitých intervaloch alebo na pokyn autora nabaľuje ďalšími škodlivými funkciami z internetu. Pravidelné zmeny súborov tak antivírusovým programom komplikuje rozpoznanie škodcu.

Hrozby z počítača

Vírus -- Program, ktorý môže vymazať súbory alebo poškodiť systém. Šíri sa cez hostiteľské súbory alebo programy.

Červ -- Z infikovaného počítača sa cez mail rozposiela bez vedomia používateľa.

Trójske kone -- Otvárajú tzv. zadné dvierka, ktoré umožňujú hackerovi kontrolovať napadnutý počítač. Rady sa tvária ako bezplatné šetriče obrazovky, obrázky či grafy.

Kačice (hoaxes) -- Falošné varovania alebo reťazové listy s cieľom prinútiť používateľa rozposlať mail čo najväčšiemu počtu ľudí. Často zahltia a ochromia firemné siete alebo servery, no môžu vyzývať na vymazanie údajne zavírusovaných, no pre činnosť systému nevyhnutných súborov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:26