StoryEditor

Paríž zvažuje pre banky vysoké pokuty

05.02.2008, 23:00

Francúzsko by malo umožniť vysoké pokuty pre banky, ak nebudú dostatočne sledovať riziká vyplývajúce z aktivít svojich obchodníkov. Ako informoval britský denník Financial Times, najnovšia správa ministerstva financií vyzýva vládu, aby zvýšila právomoci regulátorom na uvalenie vysokých pokút, ak tie zistia v banke slabú kontrolnú činnosť. V súčasnosti môžu francúzske banky dostať pokutu maximálne do päť miliónov eur (takmer 167 miliónov Sk). Reakcia ministerstva je výsledkom jeho zistení v kauze druhej najväčšej banky v krajine Société Générale, ktorá koncom januára oznámila obrovské straty po riskantných obchodoch svojho makléra Jeroma Kerviela.
Pohodová Société
Obchodníkove stávky na termínové obchody na európske akcie spôsobili banke stratu 4,9 miliardy eur. V skutočnosti mala banka podľa Financial Times stratu spôsobenú uzatvorením Kervielových riskantných obchodov až 6,3 miliardy eur, no 1,4 miliardy si vykryla jeho ziskom, ktorý zaznamenal na iných nelegálnych obchodoch v roku 2007.
Aj keď ministerstvo financií uznalo, že banka regulárne likvidovala Kervielove pozície a nie je na vine pre také vysoké straty (tie prehĺbil prepad trhov práve v čase likvidácie pozícií), no má svoj podiel na celej kauze pre mimoriadne slabú kontrolu. Podľa správy sú nanajvýš sporné kroky banky až v ôsmich oblastiach.
Prvou je reakcia inštitúcie na varovania Eurexu, najväčšej derivátnej burzy v Európe pod kontrolou Deutsche Börse. Tá ešte v novembri minulého roka upozornila Société Générale na nadmerne rizikové operácie zamestnanca. Ďalšími sú bezpečnosť počítačových systémov a prístupových kódov Société Générale, akým spôsobom monitoruje banka úpravy či rušenie pozícií transakcií, ako aj tolerovanie zvláštneho správania obchodníkov banky. Jerome Kerviel totiž podľa Reuters pri vyšetrovaní potvrdil, že síce až príliš riskoval, no podobné riskantné obchody uskutočňujú aj mnohí jeho kolegovia. Aj konkurenčné banky sa pozastavujú nad laxným prístupom Société k svojim obchodníkom. "Je neuveriteľné, že Kerviel mohol od roku 2005 zrušiť stovky obchodov ešte pred ich uskutočnením," pozastavil sa zástupca jednej z konkurenčných bánk. "U nás je podozrivý každý, kto zruší dva alebo tri obchody za rok."
Správa tak prakticky rozhodla o osude šéfa banky Daniela Boutona, ktorý zatiaľ po minulotýždňovom rozhodnutí predstavenstva vo funkcii ostáva. No mnohí analytici podľa Bloomberga tomu nedávajú dlhé trvanie a najnovšie zistenia už prakticky ani nič iné ako odchod neznamenajú.
Ťažkosti Boutona znásobuje aj začaté vyšetrovanie banky v USA. Podľa internetovej stránky Wall Street Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) oznámila, že začala vyšetrovať predaj akcií Société Générale jedným z jej akcionárov a manažérov tesne pred prepuknutím škandálu. Američan Robert Day a dve nadácie, s ktorými je jeho investičná firma Trust Company of the West prepojená, predali akcie za vyše 125 miliónov eur krátko pred a v deň zistenia nelegálnych obchodov bankou (18. januára). Predaj akcií Société Dayom vyšetruje aj francúzsky burzový dozor.
Kauza Izrael
Súčasná situácia v Société Générale však nie je pre Boutona jediným problémom. Práve tento týždeň sa začal súd za rozsiahle prepieranie špinavých peňazí ešte z 90. rokov medzi Francúzskom a Izraelom. Ako informovala AFP, štyri banky a 138 ľudí, medzi nimi Société Générale a Daniel Bouton, je podozrivých z pomáhania prepierania peňazí získaných z daňových únikov a šekových podvodov za milióny dolárov obchodníkmi z parížskej štvrte Sentier. Tí poslali z Francúzska do Izraela šeky, ktoré im tam preplatili a potom hotovosť poslali späť na účty bánk, čím sa zahmlil pôvod peňazí. Prokuratúra obviňuje okrem Société aj Société Marseillaise de Credit, Barclays France a National Bank of Pakistan. Okrem Boutona a ďalších predstaviteľov bánk hrozí väzenie aj bývalému francúzskemu prokurátorovi a šiestim rabínom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:42