StoryEditor

A380 bude aj pre miliardárov

04.11.2007, 23:00

Airbus 380 iba pred desiatimi dňami uskutočnil prvý komerčný let s cestujúcimi na palube zo Singapuru do austrálskeho Sydney a späť a už sa objavili úvahy o jeho využití pre potešenie boháčov. Nemecká Lufthansa Technik (LT) a švajčiarska spoločnosť Jet Aviation už oznámili zámer dotvoriť A380 na lietajúci luxusný dom s kúpeľňami, saunami, kinom a ďalšími priestormi. Podľa správ tlače Lufthansa Technik, dcéra leteckej spoločnosti Deutsche Lufthansa, údajne už prijala objednávku na úpravu lietadla od miliardára Romana Abramoviča. LT, ako aj Abramovič, ktorý si v roku 2005 objednal špeciálnu úpravu Boeingu 767ER, však chýry dementovali. Hovorca nemeckej firmy však uviedol, že jej vedenie očakáva objednávky na špeciálnu úpravu A380 od rozličných súkromných klientov.
"Skutočne existuje trh na úpravy lietadla, ktoré nebude slúžiť bežnej preprave osôb," povedal Bernd Habbel, ktorý v LT vedie úsek externej komunikácie.
Súkromné osoby a podniky kúpia v tomto roku tisíc lietadiel. Odvetvie by malo v nasledujúcom desaťročí dosiahnuť tržby vyše 200 miliárd dolárov (v prepočte 4,617 bilióna Sk). Väčšina týchto lietadiel je malá, s krátkym doletom. Ide o stroje za 2 až 5 miliónov dolárov, akými sú Learjet, Cessna Citation, ale aj Gulfstream. Veľké podnikové lietadlá pochádzajú od Airbusu alebo Boeingu, A320 alebo B737 sa predávajú po 70 miliónov dolárov.
560-tonový A380 vytvoril kategóriu, v ktorej je len on sám. Svojím spôsobom urobil trpaslíka aj z Boeingu 747 (Air Force One), ktorým sa prepravuje americký prezident.
Lufthansa Technik už načrtla možné úpravy v A380, hoci je isté, že detaily jej spresní každý zákazník osobne. Podľa skice pôjde o dve súkromné kúpeľne na hornej palube, oddelené od vstupného priestoru, v ktorom sa budú nachádzať ďalšie pohovky, bar, ale aj pracovňa, fitnescentrum s príslušným vybavením, malá jedáleň, obliekareň a podobne.
Na dolnej palube by sa mohli nachádzať konferenčné priestory alebo veľká jedáleň. Na treťom, najspodnejšom podlaží, ktoré bude slúžiť na linkových lietadlách ako batožinový priestor, by mohla byť kinosála.
Úprava lietadla podľa osobného želania zákazníka bude stáť podľa jej náročnosti od 50 miliónov do 150 miliónov dolárov. Takže A380, ktorého katalógová cena je 320 miliónov dolárov, bude stáť od 370 do 470 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:16